Fiskeriminister Harald Tom Nesvik vil ikke sende fisk av dårlig kvalitet ut av landet. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Krever innenlands sortering av produksjonsfisk

Nærings- og fiskeridepartementet presiserer kravet i kvalitetsforskriften om innenlands sortering av oppdrettsfisk. Den reviderte forskriften trer i kraft umiddelbart. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Produksjonsfisk er fisk med synlige sår eller misdannelser. Ifølge Fiskekvalitetsforskriften må slik fisk sorteres og feilene rettes før den fraktes ut fra Norge.

Tydeliggjør forskriften

Regjeringen er opptatt av å sikre god kvalitet på fisken som selges til forbrukere i Norge og utlandet, og på bakgrunn av dette presiserer Nærings- og fiskeridepartementet nå i forskriften at fisk med skader og misdannelser skal sorteres, og at feilene skal rettes, før den sendes ut av landet.

- Dette er i tråd med regjeringserklæringen om at den restriktive linjen for håndtering av produksjonsfisk skal videreføres, skriver Nærings- og fiskeridepartementet.

Les også: En klassifisering til besvær: - Hva mener du?

Godt omdømme

Forskriften skal bidra til at fisk av dårlig kvalitet ikke havner ut i markedet. Dette mener Nærings- og fiskeridepartementet er viktig for å opprettholde det gode omdømmet norsk fisk har i utlandet.

Paragraf 17 stiller krav om at oppdrettsfisk skal sorteres, slik at produksjonsfisk ikke selges til forbrukere. Etter sorteringen kan produksjonsfisken omsettes på to måter; enten til virksomheter innenlands som kan rette feilene på fisken, eller til virksomheter innenlands som produserer fiskemel, fiskeolje eller lignende.

Les også: - Kan gi norsk oppdrettsnæring en ulovlig fordel

Har vært på høring

Den 31. januar 2019 sendte Mattilsynet et forslag om å endre fiskekvalitetsforskriften paragraf 17  på høring. Her ble det presisert at sortering av oppdrettsfisk skal skje innenlands.

Høringsfristen gikk ut 15. mars 2019. Den reviderte forskriften trer i kraft umiddelbart.