Gå til innhold
Annonse
Vaksinemaskinen skal  kunne vaksinere alle størrelser og de fleste arter med en høy kapasitet.
Vaksinemaskinen skal kunne vaksinere alle størrelser og de fleste arter med en høy kapasitet.

Nordland Sett Vaks, Avanti Engineering og Norway Fishtech har i løpet av de to siste årene utviklet en ny metode for effektiv vaksinering og kvalitetssortering av settefisk. Den helautomatiske maskinen vil være klar for markedet innen utgangen av 2016, skriver sistnevnte selskap i en pressemelding.

Annonse

- Nordland Sett Vaks sin erfaring gjennom 20 år med vaksinering, Norway Fishtech som maskinbygger og Avanti sin mangeårige erfaring med automasjon innen fiskeindustrien vil gi oppdrettsnæringen et nytt og revolusjonerende verktøy for vaksinering av fisk, skriver de.

De hevder videre at maskinen vil kunne vaksinere alle størrelser og de fleste arter med en kapasitet langt over det dagens maskiner leverer.

- Bransjen etterspør muligheten for vaksinering av større fisk, noe som vil være uproblematisk med denne løsningen. Maskinen vil foreta en kvalitetsvurdering av hvert enkelt individ ved hjelp av avansert 360° 3D scanning, de spesifikke data lagres i en database for fremtidig bruk. Ved bruk av denne metoden, som er utviklet i samarbeid med Sintef fiskeri og havbruk, kan vi se alle sider av fisken og enkelt sortere ut uønsket fisk før vaksinering.

Fiskehelse og det hygieniske designet har ifølge pressemeldingen vært fokus under hele utviklingsperioden.

- Ved å benytte avansert robotteknologi vil maskinen være meget plass og kostnadsbesparende i forhold til eksisterende løsninger. Tendensen i bransjen er større anlegg med større enheter og vi ønsker å imøtekomme behovet fra næringen. Løsningen vil levere en kapasitet langt over det dagens maskiner klarer, noe som vil effektivisere vaksineringsprosessen betydelig, skriver de.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse