Gå til innhold
Annonse
- Vi skal også jobbe med muligheten for å sette ut sedimentfeller for oppsamling av feces i merd. Målet er å lage en prosedyre som kan anvendes i den daglig driftssituasjonen på anlegg for å kunne si noe om fiskevelferden, sa Ann-Kristin Tveiten under Havbruk2016. Foto: Pål Mugaas Jensen
- Vi skal også jobbe med muligheten for å sette ut sedimentfeller for oppsamling av feces i merd. Målet er å lage en prosedyre som kan anvendes i den daglig driftssituasjonen på anlegg for å kunne si noe om fiskevelferden, sa Ann-Kristin Tveiten under Havbruk2016. Foto: Pål Mugaas Jensen

Havbruk2016: Finnes det en enkel måte å avgjøre om fiskevelferdene er ok? Forskere ved bl.a. NTNU i Ålesund har kommet et stykke nærmere. De måler stressnivå ved å studere laksens avføring.

Annonse

Førsteamanuensis Ann-Kristin Tveiten, ved NTNU i Ålesund (tidligere Høgskolen i Ålesund) fortalte under forskningskonferansen Havbruk 2016 i Bodø at nå de gjorde ordanalyse på artikler om fiskevelferd så var det ett ord som pekte seg ut som hyppigst gjentagende, og det var «stress»

- Vi så at at stress går igjen når man snakker om velferd. Og når man vil måle stress, er det gjerne nivået av kortisol man måler, sa hun.

Les også: Forekomsten av mørke flekker på laks øker

Det vanligste er gjerne å måle stress i blod, men Tveiten mener at om man skal overvåke fiskens nivå fra dag til dag, er det langt bedre å benytte seg av avføring (feces).

Hun forteller man ser en mye større variasjon i kortisolnivået i blodprøver enn i feces. Kortisol skilles ut i blodet hos fisk fra såkalte interrenale celler i nyrevevet, etter at disse har fått hormonelle signaler fra hypofysen som igjen har fått signaler fra hypothalamus.

Mer hensiktsmessig

- Skremmer man fisken, noe man gjør når man skal fange den og ta blodprøvene, kan man ofte raskt måle en effekt av selve blodprøvetakingen i blodprøvene. Det er imidlertid en tidsforskjell fra kortisol skille ut i blodet til det går ut i feces. Dermed blir det mer hensiktsmessig, sier hun.

Hun påpeker også at om man skal gjøre en god blodprøvetaking krever det at man bedøver fisken så dypt, at avliving blir konsekvensen.

- Ved å bruke feces trenger man ikke ta livet av den. Man behøver mindre utstyr, noe som igjen gir færre feilkilder. Slik prøvetaking kan også gjøres i forbindelse med at man tar ut fisk for lusetelling. Da kan man samtidig få et svar på fiskens generelle velferd, sa hun.

Hun understreket at det fremdeles er en del å gjøre før man har dette etablert som en standard metode for enkel velferdsmåling.

Les også: Lakselusen har dårlig suksess under fem grader

- Vi må finne ut hvor mye kortisol som tapes gjennom prøvebearbeidelsen og om det er andre kortikosteroider som kan interferere med metodikken. En del andre justeringer må også gjøres, fortalte hun.

Setter i gang nye forsøk

De skal også kjøre nye forsøk der de ser på variansen i store prøveuttak for å finne hvilket nivå som er normalt for fisk.

- Vi skal også jobbe med muligheten for å sette ut sedimentfeller for oppsamling av feces i merd. Målet er å lage en prosedyre som kan anvendes i den daglig driftssituasjonen på anlegg for å kunne si noe om fiskevelferden, sa hun.

Også utvikling av metodikken for andre fiskeslag, som bl.a. rensefisk er prosjekter de skal i gang med fremover.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse