Gå til innhold
Annonse

Lusetelleselskap henter inn millioner – vil doble antall ansatte

Bryton Shang er grunnlegger og adm. dir i Aquabyte. Nå har han fått hentet inn penger som skal brukes på vekst og geografisk ekspansjon. Foto: Pål Mugaas Jensen
Bryton Shang er grunnlegger og adm. dir i Aquabyte. Nå har han fått hentet inn penger som skal brukes på vekst og geografisk ekspansjon. Foto: Pål Mugaas Jensen

Det norsk-amerikanske selskapet Aquabyte, som bl.a. utvikler systemer for automatisk lusetelling gjennom maskinlæring, har hentet inn et svært pengebeløp i en oppfinansiering. Nå skal både staben og det geografiske nedslagsfeltet økes betydelig.

Annonse

Selskapet annonserte tirsdag ettermiddag at de har gjennomført en oppfinansiering på 10 millioner dollar – ca 86 millioner kroner – for å styrke selskapets vekst.

Emisjonene er en såkalt serie A-finansiering, ledet av eksisterende investorer som Costanoa Ventures og New Enterprise Associates, Inc., (NEA), Oslobaserte Alliance Venture, chilenske alaya Capital og Struck Capital i tillegg til andre såkalte engelinvestorer.

Selskapet som har sprunget ut av teknologimiljøet i Silicon Valley, har hatt en enorm utvikling fra gründer og administrerende direktør, Bryton Shang, fikk en god idé på AquaNor 2017 til at selskapet i dag er ca 25 ansatte.

Nøyaktig algoritme

Gjennom god kamerateknologi, maskinlæring eller også kalt kunstig intelligens har selskapet utviklet algortimer som kjenner igjen lus på fisken, og som dermed skal kunne, med stor grad av nøyaktighet, gi oppdretterne et tall på lusesituasjonen i merden uten å fysisk ta ut fisk for manuell telling.

Med de nye og friske midlene vil Aquabyte akselerere produktutviklingen ved å fordoble teamet sitt og utvide til nye lakseproduserende land, inkludert Skottland, Canada og Chile.

- Vi har planer å doble antall ansatte til ca 50. Det vil skje både i Norge San Fransciso, men også etter hvert i andre markeder. Vi vil også utvide produktlinjen til å inkludere estimering av appetitt og kvalitet, forutsi utbrudd av lakselus og automatisering av fôring, forteller han til Kyst.no

Hvor raskt de entrer andre markeder vil avhenge litt av hvordan det går, men Shang sier de antagelig vil se på det skotske markedet mot slutten av året.

Han forteller at målet dette året er å omsette for 3 millioner dollar, og så øke dette til 10 millioner dollar i løpet av et år eller to.

Dette mener han er fullt mulig å oppnå.

- Det er mange oppdrettere som er svært interesserte og som de jobber i tett dialog med. Så langt har det vi har oppnådd på bare to år overgått forventningene våre, forteller han.

Biomasseberegning neste

Systemet skal også utvikles til å bl.a. kunne beregne biomasse, helsestatus og kunne brukes til å styre fôringsintensitet.

- Biomaseberegning blir det neste vi skal jobbe med, poengterer han.

- Til dags dato har 700 terabyte fiskebilder blitt behandlet og mer enn 2 millioner fisk har blitt skannet. Gjennom algoritmene kan man bestemme vekten av en gruppe fisk innenfor 0,8 prosent av sann vekt, 95 prosent av tiden, sier Bryton Shang som denne uken er i Norge for å besøke selskapet ansatte og deres kunder.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse