Gå til innhold

Marine Harvest mistet 500 tusen fisk etter oksygenhendelse

Settefisk-kar på Inchmore. Personalet klarte å redde den minste fisken, men mistet 500 000 sjøklare settefisk, da oksygeneringssystem mislyktes. Foto: Fishfarmingexpert.
Settefisk-kar på Inchmore. Personalet klarte å redde den minste fisken, men mistet 500 000 sjøklare settefisk, da oksygeneringssystem mislyktes. Foto: Fishfarmingexpert.

Marine Harvest Scotland mistet en halv million smolt da en feil oppstod i det "feilsikre " systemet som leverer oksygen til selskapets settefisk-flaggskip i Inchmore.

Hendelsen fant sted  i august, men selskapet forteller om det nå.

Operasjonsdirektør Gideon Pringle sier personalet måtte raskt prioritere hvilken fisk som skulle reddes etter at utstyret hadde sviktet på RAS-anlegget i Glenmoriston. 

Klekkeriet og settefiskanlegget til 28 millioner pund fikk sin første leveransen av egg sent i fjor og ble offisielt åpnet i juni i Hendelsen forårsaket tap på ca 3 % av beholdingen, da rundt 500 000 fisk på 80 gram, døde.

- Vi har siden reparert og tilpasset oksygenforsyningen og utstyret for å sikre at anlegget fungerer som tiltenkt. Heldigvis har vi ytterligere fisk i vår system som kan kompensere for dette tapet og alle vår matfiskanlegg vil få den fisken de trenger, sier Pringle.

Han forteller hendelsen ble forårsaket av feil i en ventil i det som var ansett som et robust og pålitelig oksygenkontrollsystem.

- De største fiskene som trengte mest oksygen gikk tapt veldig, veldig fort. Dette var fisk som var klar til å gå i sjøen så det biomassen var stor, men antall et var reslativt lavt.

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?