Gå til innhold
Fiskefôr/pellets. Illustrasjonsfoto: Linn Therese Skår Hosteland.
Fiskefôr/pellets. Illustrasjonsfoto: Linn Therese Skår Hosteland.

Lav pris kan gå ut over kvaliteten på fôret. "Aqua Division Manager" i fôrråvareleverandøren Alltech, Øystein Larsen påpeker at et stort fokus på pris i fôrforhandlingene etter hans mening har ført til at mye fôr har blitt levert med lav kvalitet.

Etter at NIFES oppdaterte sine kostråd for laks, kontaktet kyst.no fôrleverandørene for å høre hvilke konsekvenser dette hadde for deres fôrproduksjon. Ifølge Skretting og Biomar endrer de nye rådene ikke deres respektive fôr, da de ifølge dem selv har fulgt denne utviklingen  hele veien. Skretting forteller også de følger egne retningslinjer for næringsinnhold i fôret basert på egen forskning, som jo gjerne ikke deles med omverdenen.

Les også:  - Oppdaterte kostråd for laks endrer ikke fôret

At forskningen holdes hemmelig mener Larsen er uheldig.

- Når det gjelder forskning og publisering holder de fleste fôrselskaper mye av sine egne testresultater internt. Dette forhindrer en god utvikling på området, mener han.

Alltech, som har sitt hovedkontor i Kentucky i USA, er bl.a. storleverandør av ulike næringsemner til fôr både til landdyr og fisk verden over. Larsen forteller at Alltech publiserer alt som gjøres av forskning.

-  Vi ser at oppdrettere setter pris på dette, samt at de store fôrselskapene trygt kan anvende våre produkter i fôret sitt.

Kostnadskutt gir dårlig fôr

Han forteller at oppdrettslaksen blir stadig mer utfordret, spesielt på grunn av den utfordrende lusesituasjonen og de stadige behandlingene den må gjennom.

- Da er det svært viktig at laksen kontinuerlig tilføres et riktig fôr og dermed har tilstrekkelig robusthet til å tåle stress.

Larsen sier det i mange år har vært et stort fokus på pris i fôrforhandlinger, og noe han sier åpenbart har ført til at en del fôr ikke har hatt tilstrekkelig kvalitet.

- Fôrselskap har måttet redusere kostnader,  og da har man anvendt dårligere råvarer. Ikke bare vegetabilske, men også fiskemel med lavere kvalitet.

Gi fisken optimalt fôr alltid

- For å kompensere har man lansert og tatt i bruk en rekke funksjonelle fôr som skal «hjelpe» fisken i krevende perioder. Dette er paradoksalt. Hvorfor ikke gi fisken et optimalt fôr gjennom hele livssyklusen?, spør han retorisk og påpeker at  å tilsette mer vitaminer og mineraler er et komplekst område.

- Spesielt når det gjelder mineraler syndes det mye. Her brukes det gjerne uorganiske mineraler som er mindre biotilgjengelig for fisken en organiske. Igjen er det et prisspørsmål og kanskje også manglende forståelse for viktigheten av ingrediensene fra fôrselskapene.

- Uansett er det oppdretteren selv som må utfordre fôrselskapene i forhold til åpenhet og dokumentasjon og be om at både mengde vitaminer, samt riktig type mineraler anvendes.

Har du en sak du
vil tipse oss om?