Gå til innhold
Annonse
Katerina Kousoulaki forsker på fiskeernæring og prosessering av råstoff til fôr. Foto: Tekna.
Katerina Kousoulaki forsker på fiskeernæring og prosessering av råstoff til fôr. Foto: Tekna.

Seniorforsker Katerina Kousoulaki i Nofima knuser cellevegger og frigjør næringsstoffer i marine mikroalger. Hennes forskning kan danne grunnlag for en ny fôrindustri til oppdrettsnæringen.

Annonse

Idag fôres oppdrettsfisk med cirka 70 prosent vegetabilsk fôr, og resten fra marine råvarer som fiskemel og fiskeolje. Dette er i ferd med å endre seg. Omfattende forskning og testing gjennom mange år, åpner opp for at marine mikroalger i fremtiden kan stå for store deler av matfatet til norsk oppdrettslaks, skriver Tekna Magasin. 

Det sier Tekna-medlem og seniorforsker Katerina Kousoulaki ved Nofima i Bergen. På Norsk algekonferanse 26. august skal hun fortelle om de mange mulighetene som ligger i å utnytte marine alger. Innlegget er kalt: Mikroalger: Håpet i «Pandoras krukke» for fremtidens bærekraftige matproduksjon?

Mange næringsrike alger

–  I Pandoras krukke var det bare elendighet, og alger har skapt mye elendighet for oppdrettsnæringen ved oppblomstring av giftige alger, sier Katerina. Men hun opplyser at det finnes et vell av ulike mikroalgetyper – hundrevis, ja kanskje tusenvis, og veldig mange inneholder svært gunstige vitaminer, proteiner og oljer for fisk og mennesker.

– Skal vi oppnå matsikkerhet for befolkningen i fremtiden, må vi livnære oss mer av produkter fra havet. Fisk er viktig, og hvis vi kan erstatte både det vegetabilske innholdet, som soya, i det fisken spiser, og en del av fiskeoljen, med marine alger, er det både mer bæredyktig og i teorien en mer effektiv næringskjede.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse