Gå til innhold
Annonse
Vaksinering av fisk. Illustrasjonsfoto: MSD
Vaksinering av fisk. Illustrasjonsfoto: MSD

I september ble det solgt 33,8 millioner doser flerkomponentvaksine til laks, en nedgang på 2,2 millioner doser sammenlignet med september i fjor.

Annonse

Hittil i år er det likevel vaksinert 21 millioner flere fisk enn i de tre første kvartalene i fjor, informerer MSD Animal Health som en kommentar på Farmstats vaksinestatistikk for september.

Produktsjef Ingebjørg Sævareid i MSD Animal Health. Foto: MSD.
Produktsjef Ingebjørg Sævareid i MSD Animal Health. Foto: MSD.

- Så langt i år (YTD) har det gått ut 249,3 millioner flerkomponentvaksinedoser, mot 228 millioner samme periode i 2016, sier produktsjef Ingebjørg Sævareid i MSD Animal Health.

Den løpende statistikken for de 12 seneste månedene (MAT) viser også en oppgang. I perioden september 2016 til september 2017 ble det solgt knappe 324 millioner flerkomponentdoser, mot 311,3 millioner doser i foregående tolvmånedersperiode.

- Med september bak oss, er nå den siste nullåringen i 2017-generasjonen vaksinert. Det kan se ut til at nullåringsgenerasjonen 2017 ble noe større enn H2016G, opplyser Sævareid.

ILA-vaksine i tillegg

Med flerkomponentvaksine menes registrerte vaksiner som rapporteres i Farmastat og som inneholder beskyttelse mot de fem standard bakteriesykdommene furunkulose, vibriose, kaldtvannsvibriose, vintersår samt mot virussykdommen IPN. Multivaksinen kan også inneholde komponent mot PD.

Salget av multikomponentvaksiner med ILA kommer i tillegg til disse tallene.

Lavere salg av PD-vaksiner

I september ble det solgt 9,3 millioner vaksinedoser med PD-komponent, mot 13,3 millioner doser i september 2016.

- Nedgangen er også godt synlig i statistikken for årets ni første måneder. Hittil i år (YTD) er det omsatt 76,7 millioner vaksinedoser mot PD,  mot 83,4 millioner doser i samme periode i 2016, sier Sævareid.

Hun forteller at salget av PD-vaksiner så langt i år likevel er på omtrent samme nivå som i tilsvarende periode for to år siden.

Den løpende statistikken for de seneste tolv månedene (MAT) viser at salget av PD-vaksiner falt  fra 114,6 million doser i perioden september 2015 til september 2016 til 104,5 millioner i perioden september 2016 til september 2017.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse