Bildet viser Bjørn Braaten ved Austevoll Havbruksstasjon en gang på 1980-tallet. Foto: Privat

Minneord om Bjørn Braaten

Bjørn Braaten døde 19. august, 80 år gammel. – En sentral fagmann og pioner innen akvakultur og havforskning er borte.

Publisert Sist oppdatert

Minneordet er skrevet av Kåre Sandtorv og Asbjørn Bergheim.

Bjørn var utdannet cand.real med marinbiologi som hovedfag ved Universitetet i Oslo i 1968. Som forsker ved Havforskningsinstituttet (HI) på 1970-tallet spilte han en viktig rolle ved å bidra til ny kunnskap om potensialet for oppdrett av laks og ørret langs kysten i Norge. Han var med i den nyetablerte forskergruppa i akvakultur ved HI som i 1977 ble Avdeling for akvakultur. Året etter ble Bjørn leder for den nye Havbruksstasjonen i Austevoll som fikk en sentral posisjon for utviklinga av marint oppdrett.  Ikke minst bidro stasjonen sterkt til at havbruksnæringa i Austevoll tidlig fikk en ledende rolle og ble et utgangspunkt for videre etablering av næringa i Norge. Bjørn var her en viktig kunnskapsformidler.

Midt på 1980-tallet flyttet Bjørn med familie til Østlandet der han begynte som forskningsleder i NIVA, en funksjon han stort sett hadde fram til han ble pensjonist i 2005, kun avbrutt av en kort periode ved selskapet Aqua Unique med permisjon fra NIVA. Hans virksomhet var fortsatt nær knyttet til akvakultur og særlig innen land- og sjøbasert produksjon av laksefisk. Blant annet spilte han en framtredende rolle i det femårige forskningsprogrammet «Lukkede anlegg på land og i sjø» i samarbeid med SINTEF og Rogalandsforskning (1989 - 1993).

Også innen oppdrett av andre arter var Bjørn engasjert. Her bør nevnes hans mangeårige deltakelse i NORAD-finansierte prosjekter innen oppdrett av tropiske reker i flere land i Sørøst-Asia, særlig i Bangladesh, India og Sri Lanka.

Formidling av forskning var et av Bjørns viktige bidrag som foreleser for studenter, mangfoldige presentasjoner ved konferanser i inn- og utland og som forfatter av faglige rapporter, vitenskapelige publikasjoner og bokkapitler.  Han var også leder/medlem av flere offentlige organisasjoner og i mange akvakulturrelaterte komiteer.

Bjørn var en omgjengelig og omtenksom mann som det var hyggelig å samarbeide med. Han var også svært familiekjær og etterlater seg sin kone Anne, barn og barnebarn.

Fred over Bjørn Braatens minne.