Ordfører i Hitra kommune, Ole Laurits Haugen, skulle sammen med Sjømat Norge, Kystmuseet, Fiskeri- og kystdepartementet og Kystmuseet Ægir i Trøndelag arrangere jubileemet. Nå er det utsatt. - Vi kommer sterkt tilbake, lover Haugen.

Nasjonalt havbruksjubileum utsettes

Det nasjonale havbruksjubileet 28.mai utsettes som følge av koronaepedemien. - Vi er svært lei oss for at vi ikke kan arrangere dette som planlagt. Vi vil komme sterkere tilbake, lover Hitraordfører Ole Laurits Haugen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Denne våren er det 50 år siden den første oppdrettslaksen, med kommersiell produksjon, ble satt i sjøen. Etter planen skulle det hele markeres med et storstilt nasjonalt jubileum 28.mai i Hitrahallen.

- Selv om dette er over to måneder til, har vi valgt å utsette det hele. Det sier seg selv at situasjonen rundt epedemien gjør at vi alle nå må konsentrere oss om langt viktigere ting.

Ordfører i Hitra kommune, Ole Laurits Haugen, skulle sammen med Sjømat Norge, Kystmuseet, Fiskeri- og kystdepartementet og Kystmuseet Ægir i Trøndelag arrangere jubileumet.

- Vi forventet over 300 gjester i det som skulle være et verdig jubileum for en svært viktig næring. Vi ønsket å markere det hele med en jubileumsforestilling der vi hedret pionerene som har gjort så mye for denne næringen, sier Haugen.

Arrangementet blir nå utsatt på ubestemt tid.

Sterkt tilbake

28.mai 1970 ble den første laksen, med kommersiell suksess, satt i sjø i Laksåvika på Hitra. Jubileet skulle være nøyaktig 50 år etter i Hitrahallen.

- Nå ble det ikke som planlagt, men vi lover å komme sterkere tilbake. Havbruk er så viktig for kysten og for Norge. De som pantsatte hus, hadde klokketro og ofret svært mye for å bryte vei for denne næringen. De fortjener heder og ære. På et eller annet tidspunkt skal vi markere dette, sier Haugen.

- Situasjonen som vi nå er, viser jo også hvor viktig det er å ha trygge arbeidsplasser som kan produsere sunn mat. Nå får vi konsentrere oss om det og å samtidig gjøre det myndighetene ber oss om. Så blir det jubileum på et senere tidspunkt