Denne mannen har en vesentlig del av æren for det norske oppdrettseventyret. Olav Hanssen fotografert i forbindelse med 30 års jubileet i Norsk Fiskeoppdrett i 2006. (NF nr 8/2006). Foto: Gustav Erik Blaalid

NF-gründer Olav Hanssen er død

Olav Johan Hanssen døde tirsdag denne uken. Den 17. mai i år hadde NF-gründeren fylt 89 år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Slik så forsiden ut på Norsk Fiskeoppdrett sin første utgave i juli 1976

Da undertegnede begynte i Norsk Fiskeoppdrett i 1990, var Olav sjefen. Han grunnla Norsk Fiskeoppdrett i 1976. Olav var en iderik og fin type. Han hadde mange interesser, og var en interessant og god samtalepartner. Kunnskapsrik og lyttende. Av og til kverulerende. Men alltid med et glimt i øyet.

Olav sluttet i Norsk Fiskeoppdrett i 1993. Da overtok undertegnede som konstituert redaktør. Året etter som fast redaktør og daglig leder. Siden den gang har vi holdt kontakten. Ikke så ofte og mye som vi snakket om at vi burde besøke hverandre, men nok til at vi var oppdaterte på gjøren og laden på hver vår kant. Han var naturligvis veldig interessert i hvordan tingene gikk i Norsk Fiskeoppdrett, og spurte etter nytt.

Olav hadde et stort nettverk i oppdrettsnæringen. Han var på fornavn med alle i den tidlige fasen. I fremveksten av norsk oppdrettsnæring, tilbake på 1960-tallet, hadde han, som landets første oppdrettskonsulent, et tett forhold til alle oppdrettsgründerne. Han samlet litteratur, skrev artikler og laget utkast til tekniske løsninger som bidro til å gjøre hverdagen lettere for pionerene. Kom han over gode “Petter Smart”-løsninger, var han ikke sen om å formidle disse videre. Det er på denne bakgrunn hans innsats for å etablere Norsk Fiskeoppdrett må sees. Her hadde han både Fiskeridirektoratet og etter hvert Norske Fiskeoppdretteres Forening med på laget. Men rollen som kunnskapsformidler, og den store betydningen dette hadde, er vanskelig å måle. Vurdert i historiens lys våger jeg påstand om at Norsk Fiskeoppdrett har vært en viktig og vesentlig bidragsyter til at lakseventyret ble så stort som det har blitt. Olav har en betydelig del av æren for dette.

Min tanker går til ektefellen Liv, deres to døtre og fire barnebarn.
Gravferden finner sted den 7. april, der kun nærmeste familie deltar. Familien vil ha en minnestund senere i år.

En hilsen

I forbindelse med Olav sin 80 års dag i 2011, publiserte Kyst.no følgende gratulasjonsskrift.

Olav Hanssen i forbindelse med et intervju til Norsk Fiskeoppdretts 40-årsjubileum i 2016. Klikk for større. Foto: Pål Mugaas Jensen

“Utstyrt med skrivemaskin, tusjpenn og kam gikk OlavHanssen løs på oppgaven med å lage første nummer av Norsk Fiskeoppdrett. Resultatet forelå i juli 1976. Nå er gründeren blitt 80 år.

Olav Hanssen nøt sin pensjonisttilværelse fra sitt hus på Hatlestrand i Kvinnherad kommune. Klikk for større. Foto: Therese Soltveit.

Jubilanten, som har dag på selveste 17.mai, er i fin form og aktiv som aldri før. Sammen med kona Liv drar de på utenlandsreiser minst to ganger i året. Nå sist i Afrika der de besøkte sin yngste datter som jobber der for tiden. Da lot han ikke sjansen gå fra seg til å oppleve en safari som gjorde inntrykk. Han holder seg i form med blant annet jevnlige dansesammenkomster med gode venner. En tradisjon de har holdt i hevd i mer enn 30 år. I tillegg driver Olav aktivt fritidsfiske med utgangspunkt fra Gjermundshavn i Hardanger. Han etterlyser sjøørreten som har forsvunnet fra fjorden i løpet av de siste årene. Han er overbevist om at dette har en sammenheng med lusesituasjonene i fjorden

– Dette er noe dere bør sette søkelyset på i Norsk Fiskeoppdrett, sier han engasjert.
Samtidig påpeker han at debatten rundt bruken av marine fôrråstoff og bærekraft ikke er avsluttet, men i beste fall utsatt. Dette er tema som vil komme tilbake gang på gang nettopp fordi en økning i lakseproduksjonen vil medføre økt bruke av marine ressurser i fremtiden. Joda, engasjement er det mye av. Han driver litt frilans for lokale medier, har engasjert seg i Naturvernforbundet og det lokale båtlaget.
– Aktivitet er godt for helsa, sier den aktive pensjonisten. Markeringen av jubileet ble avhold med åpent hus der over 70 gjester fra fjern og nær dukket opp for å gjøre stas på Olav.

Norsk Fiskeoppdrett slutter seg til gratulantene.

Gustav-Erik Blaalid”