Gå til innhold
Annonse
Kjell Børge Freiberg, Per Sandberg og Inge Berg. Foto: Bjørn Eide.
Kjell Børge Freiberg, Per Sandberg og Inge Berg. Foto: Bjørn Eide.

Nordlaks har fått delvis medhold i sin klage på avslag innen utviklingstillatelser, og får tillatelse til å realisere Havfarm 1 og Havfarm 3.

Annonse

Dette prosjektet vil sette Nord-Norge på kartet ifølge en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

- Havbruk vil bli enda viktigere for Norge i årene framover. Utvikling av neste generasjon teknologi er helt sentralt for å nå vekstambisjonene. Prosjektet til Nordlaks er stort og krever betydelige investeringer. Det vi nå har gjort er å gi selskapet den nødvendige risikoavlastningen til å utvikle både Havfarm 1 og Havfarm 3.

Nordlaks AS har fått tilsagn om til sammen 21 tillatelser for å realisere Havfarm 1 som er stasjonær og Havfarm 3 som er dynamisk. 13 tillatelser er knyttet til Havfarm 1 og 8 tillatelser til Havfarm 3.

 - Jeg mener det er ved utvikling av begge disse anleggene at innovasjonseffekten blir størst, uttaler fiskeriminister Per Sandberg i meldingen.

- Designer fiskevelferd

Prosjektet treffer ifølge departementet en av hovedmålsettingene med utviklingstillatelser, nemlig å utvikle ny teknologi som kan bidra til å løse arealutfordringer som næringen har.

- Nordlaks har dokumentert godt nok hvordan de skal utvikle prosjektet videre via å høste erfaringer med utviklingen av Havfarm 1 og til byggingen av Havfarm 3.

Tall presentert av Nordlaks tilsier at det vil koste selskapet om lag to milliarder å gjennomføre prosjektet, og ifølge prosjektlederne av konseptet ivaretar konseptet alle aspektene av fiskehelsen.

– Havfarmene er vår løsning på hvordan havbruksnæringen skal kunne utvikle seg på en bærekraftig måte. Vi kan ikke fortsette å fylle på med anlegg i områdene som i dag allerede benyttes til akvakultur, så vårt mål er å ta i bruk av nye sjøområder og samtidig komme med løsninger på miljøutfordringene, har Bjarne Johansen som er både fiskehelsebiolog og prosjektleder for Havfarmen tidligere fortalt kyst.no.

https://www.youtube.com/watch?v=cZordXBbdSM

Havfarm-prosjektet til Nordlaks er det største prosjektet så langt når det gjelder utviklingstillatelser. Illustrasjon: Bennett

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse