Gå til innhold
Annonse
Gullpelleten 2005
Gullpelleten 2005

Norges smarteste oppdretter kommer fra Helgøysund i Ryfylke. Onsdag gikk Grieg Seafood Rogaland, avdeling torsk, seirende ut av kampen om Skrettings Gullpellet.

Annonse

Gullpelleten 2005 gikk til Martin Steiness, Grieg Seafood Rogaland, avdeling torsk. Her gratuleres han av administrerende direktør i Skretting, Hans Abrahamsen (tv). Foto: Skretting De tre sølvprisene gikk til Marine Harvest, avd Ferskvann, Pan Fish, avd Lauvstad og Salten Havbruk. Gullpelleten er satt opp av fôrprodusent Skretting for å inspirere til smartere løsninger og økt konkurransekraft i norsk oppdrett. Prisen ble delt ut under en stor seremoni på oppdrettsmessen Aqua Nor onsdag kveld, der nesten 200 personer deltok.

Fôring på dypet Med svært enkle midler har Grieg Seafood Rogaland gjort det mer effektivt å fôre fisk. Prinsippet er som Muhammed og fjellet – hvis ikke fisken kommer til fôret, kan fôret komme til fisken. Det gjør at fisken spiser mer og vokser bedre, samtidig som det blir mindre fôrsvinn. Gullidéen tar fôret så langt ned i mæren som du ønsker. Fisken, som står i 40 meter dype mærer, kan holde seg på dypet og unngår problemer som alger og maneter, og blir mindre berørt av vann som er for varmt eller for kaldt. Under slike forhold spiser den ikke i det hele tatt med tradisjonell fôring, og anlegget mister tilvekst og dermed inntekter. Fôring på dypt vann egner seg til alle fiskeslag, og særlig til torsk som ikke liker å veksle mellom å stå grunt og dypt. Årets vinneridé er et typisk eksempel på at løsninger som kommer opp i Gullpelleten, kan tilføre norske oppdrettere millionbeløp i form av bedre arbeidsmiljø, reduserte kostnader og økt konkurransekraft. – Dette er viktig for Norge som oppdrettsland. Konkurransen blir bare hardere og hardere. Gullpelleten er et bidrag som kan styrke norske oppdrettere med å inspirere til gode idéer som mange kan dra nytte av, sier adm. direktør Hans Abrahamsen hos Skretting.

Gullpelleten 2005 Forslag til Gullpelleten har kommet inn fra hele landet. De er vurdert av en jury bestående av oppdretter Bent Eriksen, Pundslett Laks, redaktør Gustav-Erik Blaalid, Norsk Fiskeoppdrett, oppfinner Ole Molaug og prosjektdirektør Torleif Abrahamsen, Skretting. Åtte forslag ble nominert. En av de nominerte vant Gullpelletens hovedpris på 20.000 kroner, og tre ble kåret som sølvprisvinnere og mottok 5.000 kroner hver. Statuttene for Gullpelleten krever at vinnerforslaget skal være egenutviklet og praktisk og bidra til en enklere hverdag på mærkanten. Målet er å finne den geniale at-ingen-har-tenkt-på-det-før-idéen som er så enkel at den nesten er banal, som overrasker – og fungerer, og kan tas i bruk av andre. Juryen har også vurdert om forslaget sparer tid og penger, og om løsningen har en positiv innvirking på naturen og arbeidsmiljøet.

Sølvvinnerne Sølvprisene på 5.000 kroner gikk til Marine Harvest Norway, avd. Ferskvann, Hjelmeland for en oppfinnelse som reduserer behovet for knapphetsressursen ferskvann. Den nye oppfinnelsen er en pumpe som resirkulerer vannet, renser det for CO2 og tilfører oksygen med et energibehov på bare 30 W per kubikkmeter.

Pan Fish Norway, avdeling Lauvstad for en smart løsning for å få fôret helt fram til midten av store mærer uten å ødelegge fuglenettet som blir spent opp over mærene. Løsningen er Columbi egg-enkel: et fôrrør på topprekka på mæren som går nesten ned til sjøflata med et bend på 15 grader i enden.

Salten Havbruk, Breivik i Salten for en ny måte å transportere settefisk på fra oppdrettskaret til for eksempel brønnbåt. To uttak går sammen i et Y-bend. Foran det ene uttaket sitter en sil. På den måten kan de stoppe smolten uten å stoppe vannet i transportrøret, slik at de ikke risikerer luft i systemet. Silen har de lakkert rød, for da holder smolten seg på respektfull avstand uten å bli sugd fast.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse