Gå til innhold
Annonse
Snart kan norsk laks reise miljøvennlig og billigere til konsumenter i Kina. Foto: Kyst.no
Snart kan norsk laks reise miljøvennlig og billigere til konsumenter i Kina. Foto: Kyst.no

Ved slutten av dette året vil fersk laks fra Norge bli transportert til Kina med jernbane. Dette vil bli gjort gjennom Russland, som nå tillater overføring av tidligere sanksjonerte produkter gjennom territoriet.

Annonse

Laksen skal først sendes til Narvik, før den går videre til Boden i sverige, Torneå i Finland, før den ender opp i Kouvola, Finland. I denne finske byen, bare noen kilometer fra grensen til Russland, er det allerede en togforbindelse til Kina som er i bruk. Laksen har likevel ikke kunnet sendes på denne måten, før nå.

Fra 1. juli har Russland opphevet forbudet mot transittrafikk for en rekke produkter som tidligere ble sanksjonert. Dette inkluderer landbruksprodukter og matvarer. Mye er fortsatt uklart, men det hindrer ikke Micheal Blomster, togkonsulent, og hans partner Railgate Finland i Kouvala fra å planlegge den første reisen.

Ifølge RailFreight.com regner de med å gjøre den første forsendelsen innen september/oktober.

- Det er stor etterspørsel etter laks i Kina. Denne etterspørselen blir i dag dekket av lufttransport. Alt dette kan gjøres med tog, noe som er mye billigere, sier Blomster til nettstedet.

Temperaturkontroll

Et mer praktisk hensyn er temperaturregulering under reisen, og dette er noe som allerede er i utvikling. Teknologien fra selskapet BluWrap skal sikre at fisken holder seg fersk hele veien, ifølge Blomster. Teknologiselskapet bruker oksygenhåndteringsteknikker for å skape og opprettholde et helt naturlig, kontrollert miljø som “stanser tiden” for laksen. På denne måten kan fersk fisk og andre proteiner fraktes praktisk talt hvor som helst i verden uten behov for is, miljøskadelig isopor eller kostbar luftfrakt.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse