Illustrasjonsfoto: Akvagroup.

Ny rapport: Så mye bidrar leverandørene i sjømatnæringen

Teknologi- og serviceleverandørene i sjømatnæringen bidro direkte med en verdiskaping på 11,7 milliarder kroner i 2015. Samtidig gav deres aktivitet opphav til ringvirkninger tilsvarende en verdiskaping på 12,7 milliarder kroner, viser en ny rapport av SINTEF.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

SINTEF-rapporten «Ringvirkningsanalyse for teknologi- og serviceleverandører til sjømatindustrien» ble offentliggjort fredag 11. august. Denne synliggjør verdiskapingen og ringvirkninger som skapes i og av bedrifter som leverer teknologi og service til sjømatnæringen, melder FHF på sine hjemmesider.

Her finner du rapporten i sin helhet.

Teknologisk utvikling

Teknologi- og serviceleverandørene hadde i 2015 en verdiskaping i form av bidrag til bruttonasjonalprodukt (BNP) på 24 milliarder kroner, og sysselsatte ca. 21 400 årsverk i Norge.

Utviklingstrekkene viser blant annet at den teknologiske utviklingen og kravene fra stadig større og mer krevende kunder, vil i fremtiden sette enda større krav til kompetanse innen teknologiske fag.

Dokumentert kunnskap

Videre viser undersøkelser i rapporten at norske leverandører anses for å ha høy kvalitet på sine leveranser, høy kompetanse og være ledende innen teknologi. Det dras også frem at norske leverandører karakteriseres for å være dyre, og anvender en teknologi som er for avansert til bruk for andre arter enn laks.

- Det er stort behov i næringen for å få dokumentert kunnskap om verdiskapingen disse leverandørene bidrar med. Derfor valgte FHF å initiere prosjektet, sier fagsjef i Fou,Berit A. Hanssen, i FHF.