Gå til innhold
Annonse
Marit Rein, fungerende kommunikasjonsdirektør. Foto: Norges Sjømatråd
Marit Rein, fungerende kommunikasjonsdirektør. Foto: Norges Sjømatråd

Norges Sjømatråd melder at Norge eksporterte sjømat til en verdi av 7,4 milliarder kroner i november. Det er 804 millioner kroner eller 12 prosent mer enn november i fjor.

Annonse

Hittil i år er det eksportert sjømat for 67,3 milliarder kroner. Det er en økning på 4,9 milliarder kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

- Ved inngangen til desember ligger sjømateksporten 1,5 milliarder kroner under eksporten for hele 2014, og med en normal eksport i desember blir dette tidenes sjømatår for Norge. Etterspørselen etter norsk sjømat er svært god, og spesielt i EU-markedet er laksen årsaken til at det går så bra. Her har vi tiltrukket oss mange nye konsumenter fra viktige marked som Frankrike og Polen, som også er de største kjøperne av norsk laks hittil i år, sier Marit Rein, fungerende kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd.

- Hittil i år ser vi også økning i saltfisk, klippfisk, fersk og fryst torsk. Mens sildeeksporten viser en liten nedgang, øker makrelleksporten i november med 16 millioner kroner.

Pris opp for laks

Norge eksporterte laks for 4,5 milliarder kroner i november. Det er en økning på 662 millioner kroner, eller 17 prosent, målt mot november i fjor. Hittil i år er det eksportert laks for 42,7 milliarder kroner, som er en økning på 3,2 milliarder kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen for hel, fersk norsk laks var i november måned 44,92 kroner mot 40,67 kroner i november i fjor. Som for foregående måned er Frankrike og Polen de største kjøperne av laks fra Norge.

Det ble eksportert ørret i november måned for 276 millioner kroner. Det er en økning på 99 millioner kroner, eller 57 prosent fra november i fjor. Hittil i år er det eksportert ørret for 2 milliarder kroner. Det er en nedgang på 179 millioner kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Største kjøpere av ørret fra Norge i november er Hviterussland og Japan.

 Opp for fersk og fryst torsk

Eksporten av fersk torsk fra fiskeri, inkludert filet, økte med 2 millioner kroner i november til en total eksportverdi på 94 millioner kroner. I november økte eksporten av fryst torsk, inkludert filet, med 9 millioner kroner til totalt 265 millioner kroner. Av den ferske torsken går nesten alt til EU. Av den fryste fordeler det seg med 61 prosent på EU og 33 prosent på Kina.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse