Anna Wargelius, forskningsleder ved Havforskingsinstituttet under debatt om GMO i 2016. Screenshot fra Bioteknologirådet.

- Positive til å myke opp GMO-regelverket

Anna Wargelius som er forsker ved Havforskningsinstituttet, forteller hun ser stor interesse fra havbruksnæringen på genredigert laks. - Vi stiller oss positiv til forslaget om å myke opp GMO-regelverket, legger hun til.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tirsdag ble det klart at Bioteknologirådet ønsker å myke opp regelverket innen GMO/genredigering ettersom teknologien på feltet har utviklet seg raskt den siste tiden.

Les også: Foreslår å myke opp GMO-regelverket:- Matprodusentene bestemmer om det skal tas i bruk

Skulle regelverket gi mer aksept for GMO (Gen modifiserte organismer) innen matproduksjon, kan det bety en ny måte å produsere laks på. Både i form av at man genredigerer laksen selv, og at man kan ta i bruk GM planteråvarer i fiskefôret.

Kan gi flere fordeler

Anna Wargelius som er forsker ved Havforskningsinstituttet har jobbet en god del med genredigering i oppdrettslaks.

- Vi bruker CRISPR-Cas9 som et forskningsverkøy for å undersøke funksjonen til gener hos laks. Primært ødelegger vi gener som har å gjøre med kjønnsmodning og fertilitet for å forstå disse prosessene bedre. Men vi har også et prosjekt der vi ser på muligheter å bruke vår genredigerte sterile laks i oppdrett.

Hun forteller at forskerne stiller seg positiv til Bioteknologirådets forslag om å myke opp i genteknologiloven.

- Behovet for å ta i bruk genredigering er ikke stort akkurat nå, men kommer snart bli veldig aktuelt siden de nye metodene byr på store muligheter. Fremfor alt innen sykdomsresistens hos laks. Man vet allerede at denne teknologien kan gi sykdomsresistens og bedre velferd for andre husdyr, sier Wargelius.

Behov for mer kunnskap

Det er innen kontroll av reproduksjon, og omega-3 metabolisme de har forsket på oppdrettslaks så langt. Fremover påpeker hun at det må forskes mer på bærekraftige egenskaper hos laks.

- Herunder kontroll av reproduksjon for å beskytte de ville bestandene av laks mot genetisk innblanding fra rømt oppdrettslaks, sykdomsresistens, en mer robust fisk og fiskens evne til å syntetisere sin egen Omega-3, legger hun til.

- Med utgangspunktet i forskningen som er gjort i dag, hvor langt fremme ligger en kommersiell GMO-laks?

- Dagens regelverk stopper ikke forskning, men regelverket gjør at andre aktører vil bruke mindre penger på denne teknologien ettersom produktet ikke kan brukes i næringen. Men allikevel ser vi stort interesse fra næringen siden potensialet til den nye teknologien er stort, sier hun.

AquaBounty Technologies, som er kjent for sin genmodifiserte laks, meldte tidligere i år om et tap på 2 millioner dollar (ca 17 mill. kr) i første kvartal av 2017.