Gå til innhold
Annonse

Pyntet til jul i rognkjekshall og vil doble produksjonen i 2017

Daglig leder Thomas Langhelle. Foto: Ryfylke rensefisk.
Daglig leder Thomas Langhelle. Foto: Ryfylke rensefisk.

Thomas Langhelle, daglig leder ved Ryfylke Rensefisk i Rogaland forteller i dagens juleintervju at de ansatte har pyntet rognkjekshallen med julelys og spiller julemusikken for fullt. Planene for neste år har han også klare. - Til jul ønsker vi å få til å produsere to millioner rognkjeks i 2017, sier han.

Annonse

Rognkjeksaktøren Ryfylke Rensefisk sin lokalitet på Nedstrand i Rogaland, har det siste året gjennomført store oppgraderinger på eksisterende anlegg, samt fjernet alle kar ute. De siste månedene har de også ferdigstilt det nye fôringsanlegget til rognkjeksen, som er blitt norges største fôringsanlegg for rensefisk.

Den energiske og glade rognkjeks-lederen, forteller om travle dager med full rognkjeks-produksjon i desember. Selv om det har roet seg noe ned etter at en ny del av anlegget ble ferdigstilt i september, er det fullt kjør. Men de ansatte har likevel tatt seg tid til å pynte til jul i rognkjekshallen.

Glade ansatte ved Ryfylke rensefisk, med daglig leder Thomas Langhelle i front. Foto: Ryfylke Rensefisk.
Glade ansatte ved Ryfylke rensefisk, med daglig leder Thomas Langhelle i front. Foto: Ryfylke Rensefisk.

- Vi har fått på julelys og pyntet med dekorasjoner inne i fôringshallen. De ansatte har på nisseluer, så her er det god julestemning for fisken og et bra arbeidsmiljø for oss ansatte. Vi har tilogmed dimmet lysene og satt på julemusikk så litt romantisk er det jo, sier en lattermild Langhelle.

Når kyst.no spør hva han ønsker til jul, kommer svaret rimelig kontant.

- Selskapet ønsker å produsere to millioner rognkjeks i 2017. 

Langhelle oppsummerer året som fantastisk, da selskapet både har fått på plass en ny fôringshall for rognkjeksen på Nedstrand, samt et nytt anlegg i Alta.

- Vi har stått på dag og natt for å ferdigstille den nye hallen på Nedstrand, og det fikk vi til, og det er vi stolte av, sier han.

Flaskehalser

Når det gjelder rognkjeksproduksjonen videre, legger han ikke skjul på at det er en del flaskehalser som gjenstår for en stabil produksjon gjennom hele året.

- Samtidig håper jeg å se enda bedre avl på rognkjeksen som er bærekraftig. Vi kan ikke bruke villfanget fisk for alltid. Det tror jeg vil endre seg i årene som kommer, spår han.

Så langt i år har de på Nedstrand produsert i overkant av 800 000 rognkjeks, i størrelsen 25-45 gram, og Langhelle sa også tidligere i desember at produksjonen går som et eventyr, da fisken har hatt en særs god tilvekst.

Spår et godt år

Han tror at 2017 blir et godt år, men poengterer at selskapet og næringen har mye de fremdeles må lære om rognkjeksproduksjon, og om rensefisken generelt.

- Vi må bli stabile i produksjonen og holde et høyt nivå gjennom alle ledd. Det er noen batcher som er veldig bra og andre ikke fullt så bra, så det vil vi jo prøve å få bedre. Det er jo en marin fisk som gjør at produksjonen kan være krevende, da vi stadig må takle nye utfordringer. Men de som kommer er vi klar for, fastslår Langhelle.

Målene for neste år sier han er å produsere opp til to millioner lusespisere i året, og holde en god og jevn vekst gjennom hele produksjonen.

- Ikke minst er det viktig for oss at fisken ikke dør når den settes i sjø, og blir en effektiv lusespiser i merden sammen med laksen.

Langhelle sier at de også har flere nybygg de ønsker å få på plass til neste år.

- Vi har også i planene våre å bygge enda en hall til rognkjeksen på Nedstrand, men noe mer kan jeg ikke si enda, konkluderer Langhelle.

Det er god julestemning i rognkjekshallen til Ryfylke Rensefisk, med dekorative julelys og ansatte som passer på rognkjeksen med nisseluer på.  Foto: RR.
Det er god julestemning i rognkjekshallen til Ryfylke Rensefisk, med dekorative julelys og ansatte som passer på rognkjeksen med nisseluer på.  Foto: RR.
  • Ryfylke Rensefisk på Nedstrand har åtte fast ansatte, og to ekstra ansatte som tyr til etter behov.
  • De ansatte går vakt mandag til mandag, og jobber vanlig arbeidstid, men er innom for en kveldssjekk.
  • Selskapet har i år levert mye rognkjeks til blant annet Finnmark og store deler av Vestlandet, men leverer jevnt over til hele Norge.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse