- Vi lurte på om varmebehandlingen ville gjøre laksen mindre sunn, sier forsker Oddrun Gudbrandsen til BT. Foto. privat/Facebook.

- Rå fisk er ikke sunnere enn varmebehandlet fisk

Selv om man vet en del om helseeffektene av fisk, vet man lite om hva som er den beste måten å tilberede fisken. Dette ville forskere ved Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen (UiB) finne mer ut av og resultatene overraske forskerne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bergens Tidende (BT) skriver at forskere ved UiB i en studie, matet overvektige rotter med rå og bakt fisk over fire uker, og fant at rå fisk ikke var sunnere enn varmebehandlet fisk.

PhD-stipendiat og klinisk ernæringsfysiolog Linn Anja Vikøren har sammen med Gulbrandsen utført studien. Foto: Privat/Facebook.

- Mange tror at rå fisk er sunnere enn varmebehandlet fisk, noe som kanskje også er en av grunnene til at sushi er blitt så populært. Vi lurte på om varmebehandlingen ville gjøre laksen mindre sunn, sier forsker Oddrun Gudbrandsen til BT.

PhD-stipendiat og klinisk ernæringsfysiolog Linn Anja Vikøren og Gulbrandsen har utfør en studie der 18 overvektige rotter ble fordelt i tre grupper. I fire uker fikk rottene dietter med normale mengder fett, vitaminer, mineraler, fiber, karbohydrater og proteiner.

I kontrollgruppen fikk rottene proteinene sine bare fra melk. I laksegruppene ble 25 prosent av melkeproteinene byttet ut med proteiner fra enten bakt eller rå laks.

Overraskende resultat

- Vi lurte på om noe av omega 3-fettsyrene og proteinene i laksen ville bli ødelagt av bakingen. Men det vi fant var overraskende: Det var en større reduksjon i kolesterolnivået i rottene som spiste bakt laks enn de som spiste rå laks, selv om omega 3-nivåene i bakt og rå laks var like, sier Gudbrandsen til avisen.

Ny studie viser at rå fisk ikke var sunnere enn varmebehandlet fisk. Illustrasjonsfoto: Daniella Balin.

Hun er usikker på hvorfor den bakte fisken kom best ut i studien, men tror på samme effekt hos mennesker.

- Vi konkluderte med at det ikke har så mye å si om du spiser rå eller bakt fisk. Men den bakte fisken er i alle fall ikke mindre sunn enn den rå, slik mange tror, sier forskeren.