Illustrasjonsfoto av rensefisken rognkjeks. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Rekordhøy rensefiskbruk

Aldri før har det vært så mange oppdrettere som har benyttet seg av rensefisk som i forrige uke.  Og aldri før har så mange satt ut rensefisk i februar måned som nå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De aller ferskeste tallene fra Lusedata for forrige uke (uke 7) viser at 64,86 % av lokalitetene i Norge hadde benyttet seg av rensefisk i lusekampen.

Rensefiskbruk (andel lokaliteter med bruk)  de siste 5 år. Datakilde: Lusedata. (Klikk for større)

Det er ca 7 prosentpoeng flere enn i samme uke i fjor. Aldri før har det vært så mange – hverken i prosent eller antall, rensefisk i Norge oppdrettsmerder.

Andelsmessig bruker man mest rensefisk i Nord-Trøndelag, der hele 98,31 prosent benyttet rensefisk i uke 7.

I Møre og Romsdal brukte 90 prosent denne bekjempelsestrategien, mens man i Hordaland, Rogaland og Agder ligger på ca 80 prosent. Lavest andel finner man i Finnmark, der kun vel 8 prosent brukte rensefisk.

Høyt utsett

At den kuldetålende rognkjeksen for alvor har gjort sitt inntog viser også statistikken over utsatte rensefisk. De første ukene i 2016 har mellom 19 og 20 prosent av lokalitetene satt ut rensefisk.

Vekst siden 2006

Ifølge Lusedata falt bruken av rensefisk år for år fra 2002 til 2006, før den gikk opp igjen fra 2007, og det virkelig tok av igjen i 2009.

Siden da har det gradvis blitt flere og flere rensefiskbrukere, og altså er det nasjonale gjennomsnittstallet nå vel 64 prosent.