Gå til innhold
Annonse
Illustrasjonsfoto av rognkjeks. Foto: Therese Soltveit.
Illustrasjonsfoto av rognkjeks. Foto: Therese Soltveit.

Rognkjeks-produsentene står på for fullt rett før høysesongen for lusespiseren settes i gang. Vest Aqua Base som ble stiftet i fjor har to millioner rognkjeks klar til arbeid, og har særs fokus på fiskevelferd for å unngå sykdom i karene. - Vår produksjon går meget godt, vi har levert cirka 230 000 til nå i år, sier daglig leder Nils Bjarte Sætrevik til kyst.no.

Annonse

Rognkjeksen skal gjøre sitt innhopp i laksemerdene for å ta over vaktskiftet fra leppefisken, som på denne tiden begynner å få redusert kapasitet og blir mindre effektiv mot lakselusen.

Vest Aqua Base er en av flere rognkjeksprodusenter  langs norskekysten, som nå skal levere rensefisk til lakseoppdretterne. Selskapet har etablert seg på Årskog i Fitjar kommune, hvor det nå svømmer tusenvis av rognkjeks rundt i karene på det splitter nye landanlegget deres.

Nils Bjarte Sætrevik, daglig leder i Vest Aqua Base. Foto: Linn Therese S. Hosteland.
Nils Bjarte Sætrevik, daglig leder i Vest Aqua Base. Foto: Linn Therese S. Hosteland.

De produserte og leverte 47 000 rognkjeks i 2015 og har utvidet produksjonen betraktelig i år.

- Vår produksjon går meget godt, vi har levert cirka 230 000 til nå i år og vi har cirka 200 000 vaksinerte rognkjeks i anlegget som leveres innen utgangen av oktober. Det vaksineres fortløpende nye grupper og vi planlegger å levere ca. 800 000 innen utgangen av desember, forklarer daglig leder Nils Bjarte Sætrevik til kyst.no.

Les også: Nyoppstarta rognkjeks-anlegg på Fitjar

Tilfredsstillende etterspørsel

Selskapet har rundt to millioner rognkjeks i anlegget per dags dato i varierende størrelse. Sætrevik forteller etterspørselen etter lusespiseren er tilfredsstillende, men det merkes også at mange oppdrettere har begynt å produsere rognkjeks selv, noe han mener er naturlig.

- Vi har foreløpig innkjøpsavtale med syv selskap som også er medeiere i selskapet, forklarer han videre. 

- Har dere noen nye erfaringer som bør deles til andre oppdrettere?

- Fokus må først og fremst være fiskevelferd, fiskevelferd, fiskevelferd. Det vil si engasjerte og dyktige medarbeidere med fokus på renhold, fornuftig tetthet i kar, godt og tett samarbeid med veterinær og mattilsyn og strenge rutiner til hygiene, sier rognkjeks-sjefen.

Rognkjeks-produksjonen til Vest Aqua Base i oppstartsfasen. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.
Rognkjeks-produksjonen til Vest Aqua Base i oppstartsfasen. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Les også: – Bygget ut anlegg i rekordtempo

  • Det er syv Salmongroup-oppdrettere inne på eiersiden i selskapet: Langøylaks, Telavåg Fiskeoppdrett, Eide Fjordbruk, Engesund Fiskeoppdrett, Tombre Fiskeanlegg, Troland lakseoppdrett og Austevoll Melaks. Disse eier alle ti prosent hver og Vem Eigedom har 30 prosent gjennom selskapet.
  • Selskapet har i dag en tillatelse på 2,5 millioner settefisk i størrelsen 1–19 gram.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse