Thomas Langhelle, driftsleder i Ryfylke Rensefisk. Foto: Privat.

- Rognkjeksproduksjonen har gått som et eventyr

Hos Ryfylke Rensefisk på Nedstrand er det hektiske dager, der nye generasjoner lusespisere skal på plass og ferdigproduserte rognkjeks skal i sjø. - Rognkjeksproduksjonen har gått som et eventyr, og vi har stor tilvekst på fisken, forteller den lykkelige daglige lederen Thomas Langhelle, til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet har nå på plass 50 kar i det nye anlegget, som har en produksjonskapasitet på cirka to millioner rognkjeks.

- Denne har vi fått tilbakemelding på at har høy overlevelse i sjø og er en effektiv lusebeiter, sier daglig leder Thomas Langhelle til kyst.no.

Så langt i år har de produsert 800 000 rognkjeks, i størrelsen 25-45 gram i den nye hallen, de fikk på plass på sensommeren.

- Vi har fått svært gode tilbakemeldinger på at fisken har høy overlevelse når den blir satt i sjø, og det er vi veldig glade for. Det viktigste for oss er jo at den ikke dør de første ukene i sjø. Selvfølgelig også at den blir en effektiv lusesbeiter, slik oppdretterne påpeker den så langt har vært, sier daglig leder Thomas Langhelle til kyst.no.

Selskapet har nå hele 50 kar som gir god plass til lusespiseren. Foto: Thomas Langhelle.

Rognkjeksaktøren holder til på Nedstrand i Rogaland, og har det siste året gjennomført store oppgraderinger på eksisterende anlegg, samt fjernet alle kar ute. De siste månedene har de også ferdigstilt den nye fôringsanlegget til rognkjeksen, som skal inneholde norges største fôringsanlegg for rensefisk, og Langhelle skryter stadig uhemmet av sine ansatte og leverandørene.

- Vi har stått på dag og natt for å fullføre å få i gang driften i den nye hallen. Det har vi klart med ståpåvilje, men vi har også presset oss selv og leverandørene for å få dette til.  Den første fisken fikk vi i anlegget lørdag 17 september og det var stas. Vi hadde da stått på i fire måneder for å få til denne ombyggingen, og det var ikke så mange som hadde troen på at vi skulle klare det, sier han. 

- Et eventyr

Når det gjelder utfordringer i oppstarten, har det ifølge Langhelle vært svært få problemer.

-  Rognkjeksproduksjonen har gått som et eventyr disse tre første månedene i den nye hallen. Vi har hatt en ekstremt god produksjon så langt og tilveksten har vært helt sykt god, poengterer han. 

Selskapet har kun hatt syv timer testkjøring på fôringsanlegget før driften var i full gang. Men dette sier han har gått helt problemfritt.

Det eneste Langhelle har sett på som en bekymring har vært få all logistikken til å gå opp underveis i byggeprosessen. Men det føler han har løst seg fint og de har nå fått på plass 50 fungerende kar som skal huse lusespiseren, i-tillegg til de drøye 50 karene som er i den oppdaterte gamle hallen.

Les også: Rognkallen AS slet med vannkvaliteten – Fikk hjelp av konkurrenter 

Får ny generasjon i tankene

Selv gleder han seg til en hektisk juletid, men påpeker at rognkjeksproduksjonen vil gå for fullt hos dem. Særlig siden de denne uken får enda mer fisk på plass.

- Vi skal om kort tid få på plass enda en ny rognkjeks-generasjon, så det blir spennende, sier Langhalle engasjert.

Fôringsanlegget og pumpene med mer som brukes i driften, kan styres hjemme fra sofakroken, utenom arbeidstidene.

- Vi har full automatikk på anlegget som gir oss god overvåking på det meste av utstyret, slik at vi blir varslet umiddelbart om noe skulle skje hos rognkjeksen, forklarer Langhelle.

Fremdeles mener han det er mye en ikke vet om rognkjeksen, og påpeker at det enda er mye som gjenstår når det gjelder FOU-arbeid på rognkjeks i sjø.

Ryfylke Rensefisk har også gått inn på eiersiden i Austevoll Rensefisk, og har vært til god hjelp for den nye aktøren som skal starte full produksjon neste år.

  • Ryfylke Rensefisk på Nedstrand har åtte fast ansatte, og to ekstra ansatte som tyr til etter behov.
  • De ansatte går vakt mandag til mandag, og jobber vanlig arbeidstid, men er innom for en kveldssjekk.
  • Selskapet har i år levert mye rognkjeks til blant annet Finnmark og store deler av Vestlandet, men leverer jevnt over til hele Norge.