Livet går nå som normalt igjen på lokaliteten Nebbo utenfor Borvika, etter at de i mai i fjor fikk påvist ILA. Foto: Mari Mehl/Grenda lokalavis.

Setter ut smolt, etter lang brakkleggingsperiode grunnet ILA

Fylkesnes Fisk og Lingalaks har igjen startet med utsett av vårsmolt på lokaliteten Nebbo i Kvinnherad kommune, etter gjennomført brakkleggingsperiode på grunn av ILA. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det opplyser daglig leder Erik Fylkesnes i Fylkesnes Fisk til Kyst.no. 

Mattilsynet opphevet nylig bekjempelsessonen for ILA i kommunene Kvinnherad, Tysnes, Stord, Sveio og Vindafjord i Hordaland og Rogaland fylke. ILA ble i mai 2017 påvist på sjølokaliteten Nebbo utenfor Borvika i Kvinnherad kommune. Lokaliteten drives av de to virksomhetene Fylkesnes Fisk AS og Lingalaks AS.

- Her går livet som vanlig nå, ettersom sonen er opphevet og brakkleggingsperioden var over 15. mars. Vi har hatt lenge brakklegging og er nå i gang med å sette ut ny fisk, sier Fylkesnes. 

Han opplyser at selskapet ikke har fått noe årsak til hvorfor og hvordan det kom ILA på anlegget.  

- Ettersom Veterinærinstituttet ikke klarer å finne årsaken, er det vanskelig for oss å finne ut noe mer. Noe svar på årsak får vi nok ikke. Vi aner jo ikke hvor virussykdommen kom fra. Det var første gang vi fikk ILA på en av våre lokaliteter og vi har ikke noe erfaring med sykdommen heller, opplyser Fylkesnes. 

Fremover sier han at de to selskapene vil sette ut mer smolt på lokaliteten, som er av størrelsen 150-200 gram. 

Les også: 

ILA på Vestlandet - Vi mistenkte det aldri

- Bekymringsfullt med ILA igjen på Vestlandet