Verdien av norsk sjømateksport økte med 13 prosent i første kvartal. Fotokollasj: Norges sjømatråd.

​Sjømateksporten økte med 2,7 milliarder kroner i første kvartal

Norge eksporterte 636 000 tonn sjømat til en verdi av 24,1 milliarder kroner i første kvartal. Det er en volumnedgang på 7 prosent og en verdiøkning på 13 prosent eller 2,7 milliarder kroner målt mot første kvartal i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norge eksporterte 216 000 tonn sjømat til en verdi av 8,9 milliarder kroner i mars måned. Det er en volumnedgang på 14 prosent og en verdiøkning på 17 prosent eller 1,3 milliarder kroner sammenlignet med mars måned i fjor, kommer det frem i en pressemelding fra Norges Sjømatråd.

-Verdiveksten for norsk sjømat fortsetter. Etter første kvartal ser vi at eksporten av laks til EU øker i verdi, til tross for en volumnedgang på fem prosent. Eksporten av laks til Asia og USA øker med 29 prosent i volum. Dette bidrar totalt sett til volum- og verdivekst for norsk lakseeksport i første kvartal. Fersk hel torsk, klippfisk, sild og makrell bidrar også til verdiveksten for den totale sjømateksporten, sier Asbjørn Warvik Rørtveit, direktør for markedsinnsikt i Norges sjømatråd.

- Asia vil fortsette å ta en større andel av lakseeksporten så snart markedsadgangen for norsk laks til Kina normaliseres, sier Sigmund Bjørgo Sjømatrådets fiskeriutsending i Kina.

Opp for laks

Norge eksporterte 233 000 tonn laks for 16,1 milliarder kroner i første kvartal. Det er en økning på tre prosent målt i volum, mens verdien økte med 2,8 milliarder kroner eller 21 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks økte fra 56,63 kroner til 65,44 kroner per kilo. Polen, Frankrike og USA var største mottakere av laks fra Norge i første kvartal.

Ned for ørret

Norge eksporterte 8700 tonn ørret for 680 millioner kroner i første kvartal. Volumet falt med 53 prosent, mens verdien falt med 217 millioner kroner eller 24 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Japan, Polen og Hviterussland var våre største markeder for norsk ørret i første kvartal.