Optilice er Lingalaks sitt førstevalg når det må behandles mot lakselus. De har installert fire linjer Optilice 4.0 på Seisund og filmet prosessen. Foto: Lingalaks

Slik jobber Lingalaks for å holde kontroll på lakselusa

Med 0,1 som intern lusegrense, samt flere forebyggende tiltak i merdene er målet til Lingalaks å slippe håndtering av fisken. Den nyeste versjonen av Optilice, brukes for lusebehandling når de først må behandle.​ Se video i saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Siri Ørstavik fra Lingalaks forteller at de sammen med Tombre Gruppen og Eide Fjordbruk for noen år siden kjøpte en Thermolicer for lusebehandling. I november i fjor tok de i bruk Optilice, installert på båten Seisund. Her har de begynt å gjøre seg noen erfaringer.

– Vi har fire enheter ombord i båten. Det er stor forskjell i kapasiteten på Optilice i forhold til Thermolicer som Lingalaks har brukt tidligere, opplyser hun.

For å unngå resmitte av lakselus er det installert to trommelfilter om bord, begge på 150 my.

– Avluseren har en kapasitet på 400 tonn og alt vann renses to ganger før det går ut igjen, sier Ørstavik.

Vellykket behandling med Optilice krever frisk fisk. Foto: Lingalaks

– Lavere dødelighet

Når laksen må behandles for lakselus deler Lingalaks merden i to, og pumper fisken inn i avluseren fra den ene halvdelen. Behandlet fisk slippes ut igjen i den andre halvdelen.

– Det vi har opplevd etter vi har tatt i bruk Optilice er at vi har lavere dødelighet i forbindelse med lusebehandling. Dette relaterer vi til større kapasitet på avlusnings utstyret og at fisken står kortere tid i kulerekke før vi pumper den inn.

– Vi opplever også mindre sår og bedre velferd, så det er bra. Vi er inne i en periode hvor fisken er mer utsatt for sårskader, så vi er spent på om trenden fortsetter i vinter.

Hun forteller de har en effekt på 95-98% av de bevegelige lakselusene.

– Etter behandling ser vi at fisken er raskere tilbake i fôring og har god appetitt.  Det er kjekt, sier hun.

– Må ha frisk fisk

En vellykket behandling forutsetter at fisken er frisk.

– Vi holder til i endemisk område for PD og må noen ganger behandle fisk som er syk. Da blir gjerne bildet etter avlusningen noe annerledes.

Fokus for Lingalaks er å sikre velferd for fisken og hindre sårskader og stress ved avlusing, derfor foretar de trengingen rolig og lar fisken akklimatisere seg litt før pumping.

– Men når pumpingen er i gang er det greit å få fisken kjapt gjennom systemet. Tar det lang tid, sliter vi den ut og vi ser mer skader på fisken i etterkant.

– Underveis ser vi også på om vi skal justere holdetid eller temperatur i avluseren.

Fokus på rensefisken

Selskapet fisker ut rensefisken i merdene og tar dem over i ventemerder.

– Vi fisker ut i skjulene og ved fôringsstasjonene. Vi vet at vi ikke får ut 100%, men prøver å unngå at rensefisken går gjennom systemet. Vi har blant annet folk som står og plukker rensefisk i kulerekken og flytter den bak kulerekken.

Ørstavik forteller at ett av tiltakene de har innført for å bedre forhold for rensefisk og beiting av lus, er gardinskjul for rensefisken i merdene. 

– De er enklere å holde rene enn andre løsninger og gir mer skjul for rensefisken. Vi har økt fokus på renhold i merden for økt effekt av rensefisk, sier hun.

I tillegg fôrer de rensefisken med automater og strømper daglig.

Flere forebyggende tiltak

Ambisjonen til Lingalaks er å unngå lusebehandling. Ett av tiltakene de igangsetter er skjørt.

– Snart skal vi ta i bruk skjørt og Midt-Norsk Ringen på en lokalitet for å teste ut ekstra forebyggende tiltak mot lusa.

I tillegg til dette jobbes det med strategisk fôring og lysstyring for å redusere oppholdstid til laks i øvre vannlag hvor lakselusen holder seg. Bruk av helsefôr er også en del av lusestrategien.

– Vi bruker få medikamenter, men ved eventuell bruk planlegges det i samarbeid med FoMas, legger hun til.