SFD Strømgjerde, Seafarm Development, Pulse Guard

Strømgjerde-prosjekt drøyer

Tekniske problemer har gjort at prosjektet med strømgjerdet mot lakselus har blitt kraftig forsinket. Ifølge Kjell Maroni i FHF skal man imidlertid være på nippet til å begynne fullskala uttesting.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kjell Maroni. Foto: PMJ

Sfd har jobbet med utviklingen av et strømgjerde mot lakselus i nesten ti år. Prosjektet skulle etter planen ha stått ferdig i august i fjor, men først nå nærmer man seg fullskala forsøk.

- Prosjektet har tatt lang tid, medgir prosjektansvarlig i FHF, Kjell Maroni.   - Det skyldes spesielt en del teknologiske utfordringer som ikke har inngått i det FHF skal bidra til finansiering av. FHF skal bidra til dokumentasjon av om og hvordan teknologien fungerer i fullskala. FHF har satt en ramme på 1,1 millioner kroner til denne delen av prosjektet. Og det er først nå at disse midlene vil bli tatt i bruk.

- Opprinnelig skulle fullskala forsøkene skjedd i et anlegg hos Marine Harvest, mens det nå ligger an til at det vil gjennomføres i løpet av 2015 i et anlegg hos Lerøy Seafood. De har kjøpt én, eller muligens flere enheter fra SFD, opplyser Maroni.

- Fornuftig bruk av midler

Totalt sett har strømgjerde-prosjektet hatt en ramme på i overkant av fire millioner kroner. De tekniske problemene underveis har gjort at prosjektet har blitt hengende bak skjema, og i begynnelsen av 2015 trakk gründeren bak prosjektet, Harald Bredahl seg ut.

Maroni har likevel ikke mistet troen på prosjektet. Han mener det er fornuftig å bruke forskningsmidler på ikke-medikamentelle eller preventive tiltak mot lakselus. - Når det gjelder bruk av midler til dette totalt sett, til utvikling av mulige ikke-medikamentelle kontrolltiltak mot lakselus anser vel de fleste at dette er fornuftig bruk av midler, hvis man har lovende resultater underveis. - I dette tilfellet finnes det lovende småskala-forsøk fra en deltid tilbake, etter det har man som sagt hatt tekniske utfordringer, som det har vært jobbet med utenom FHF-prosjektet som sagt, de skal være løst nå, og grunnlaget for storskala testing ser ut til å vøre på plass, konkluderer Maroni. Kyst.no har ved flere anledninger forsøkt å komme i kontakt med vikarierende prosjektleder i Seafarm Devolopment, Stein Åge Davidsen, men han har foreløpig ikke svart på våre henvendelser.

Kjell Maroni