Nordea var denne gangen litt for optimistiske på Lerøys vegne.

Svakere Lerøy-inntjening enn Nordea ventet

Nordea bommet på hvordan de trodde Lerøy ville rapportere for fjerdekvartal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På fredag kom Nordea med en spådom på hvilken inntjening Lerøy ville rapportere for fjorårets siste kvartal.

- Vi venter et justert driftsresultat (EBIT) på  1,15 milliarder kroner, tilsvarende 20 kr/kg, uttalte de.

Fasiten ble EBIT på 948 mill, og EBIT/kg på 18,1.

- Hovedårsaken til avviket er svakere enn forventede marginer, spesielt for Lerøy Sjøtroll, som leverte en margin 50 % under vår forventning til tross for en gunstig kostnadsutvikling, konkluderer Nordea i sin morgenrapport.

Marginpresset skyldes lave oppnådde priser på ørret (NOK 12 lavere enn laks), som stod for 48 % av det slaktede volumet.

EBIT for Lerøy Midt var også svakere enn Nordea hadde ventet, da denne regionen hadde negative kostnadseffekter fra oppstarten av et nytt prosesseringsanlegg. Regionen guidet også økte kostnader for 1. kvartal 2019 grunnet lav vekst i havet.

- Vi mener dette også kan påvirke slaktevolumet negativt. Lerøy Aurora leverte nok en gang best EBIT blant regionene, hvilket var som forventet, skriver de.

Finansinstitusjonene mener utbyttet på 2 kr per aksje var lavere enn ventet og de mener samlet sett at 4. kvartalet var skuffende.

De påpeker at Lerøy fastholder volumgnidingen for 2019, og guider en kontraktsandal på 4.5 % for hele året, opp fra 23 % for 4. kvartal.

- Dette er positivt for stabiliteten i markedet og for forutsigbarheten i verdikjeden. Vi forventer å kutte EBIT-estimatene for 2018-19 med 4-6 % etter de svake tallene fra Sjøtroll og forventer høyere kostnader i Midt-Norge i første halvår 2019. Vi forventer at aksjen åpner ned i dag, skriver Nordea.