Gå til innhold
Annonse

Sykler for kreftsaken- Skal besøke oppdrettsanlegg langs hele kysten

Robin Halsebakk sykler Norge på langs for kreftsaken. Foto: Petter Gunnarstein.
Robin Halsebakk sykler Norge på langs for kreftsaken. Foto: Petter Gunnarstein.

- Robin Halsebakk (26) får en travel sommer, når han skal sykle fra Grimstad til Kirkenes for å promotere sykkel-VM og samtidig støtte kreftsaken, skriver Norges Sjømatråd.

Annonse

Fra 1. juni og frem til 11. juli skal Ålesund-mannen legge bak seg over 4 500 kilometer på sykkel. Det hele starter i Grimstad og ender ikke før sykkelen er parkert i Kirkenes seks uker senere. På turen nordover skal han besøke sjømatbedrifter langs hele kysten, promotere sykkel-VM i Bergen og samtidig samle inn mest mulig penger til Kreftforeningen.

- Min familie har vært hardt rammet av kreft. I 2010 måtte min morfar gi tapt mot kreften etter åtte år med cellegiftbehandling. Han var mitt store forbilde, en utrolig respektert og sterk mann. I 2015 fikk min tante påvist kreftdiagnose, og etter en kort behandling med cellegift måtte også hun gi tapt. Det er trist å se hvilke følger denne folkesykdommen har for så mange mennesker, sier Robin Halsebakk som til daglig jobber i brønnbåtrederiet Sølvtrans i Ålesund, i en pressemeldig fra Sjømatrådet.

Robin Halsebakk og Tor Hushovd.Foto: Norges Sjømatråd.
Robin Halsebakk og Tor Hushovd.Foto: Norges Sjømatråd.

Inspirert av Dag Otto

Da han i februar i år hørte et foredrag med sykkellegenden Dag Otto Lauritzen, ble det første frøet til Norge på langs-turen hans sådd. Siden har livet stort sett bestått av jobb og trening.

- Dag Otto Lauritzen er verdens mest motiverende mann og et forbilde for meg. Foredraget hans fikk meg til å forstå at ingenting i livet er umulig. Det umulige tar bare litt lenger tid.

Da moren til en av hans aller beste venner døde av kreft kort tid etter foredraget, ble idé gjort om til handling. Nå har 26-åringen lagt bak seg flere måneder med hardtrening. De fysiske testene viser at formen er bra, men 4.500 kilometer på to hjul vil kreve både mye mot og vilje. Sammen med kollega Petter Gunnarstein i følgebilen skal han innom utallige fjorder og oppdrettsanlegg langs hele kysten. Her skal de prate om trening, sykkel, sjømatnæring og om den jobben Kreftforeningen gjør for å prøve å løse kreftgåten.

-  Det kommer til å bli krevende, men jeg blir veldig motivert av å se hvor engasjert folk blir når vi snakker om sykkelturen. Sykling er en fysisk aktivitet mange har et godt forhold til, og sjømat er en essensiell del av et sunt og godt kosthold. Begge delene er viktig for å forebygge kreft.

Stolt over sjømatnæringen

- Jeg er veldig stolt over både sjømatnæringen og familiebedriften Sølvtrans, som har blitt bygd stein på stein fra ingenting, og som nå er en stor aktør i oppdrettsnæringen. Sjømat er Norges nest største eksportvare etter olje. Langs hele kysten skaper den milliardinntekter for staten og er en bærebjelke i mange lokalsamfunn. Det er imponerende at Norge i 2016 eksporterte laks til over 100 land, sier Robin Halsebakk.

Døper brønnbåt

Sølvtrans har 350 ansatte og er verdens største brønnbåtrederi som driver transport av levende fisk. Under sykkel-VM kommer Ålesund-rederiet til å døpe sin nye brønnbåt «Ronia Diamond». Frem til da håper Robin Halsebakk at flest mulig har donert penger til kreftsaken.

- Jeg er fornøyd med engasjementet så langt. Til tross for at sykkelturen ennå ikke er startet, er det kommet inn over 200.000 kroner. Flere sjømatbedrifter har også sagt at de bidrar med penger per kilometer som jeg sykler. Nå håper jeg at flest mulig gir penger til kreftsaken denne sommeren. I tillegg vil jeg oppfordre alle til å sykle med meg på turen nordover.

Robin Halsebakk har fått sin egen blogg på yngel.no. Der kan du følge forberedelsene til kraftanstrengelsen og følge ham på sykkelturen nordover.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse