Lakseanalytiker i Nordea Markets Kolbjørn Giskeødegård. Foto: Therese Soltveit.

«Taken by surprise»

Kolbjørn Giskødegård lakseanalytiker i Nordea Markets er overrasket over den høye lakseprisen. – Da jeg så prisene denne uken ble jeg «taken by surprise», sier analytikeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gjennomsnittprisen for fersk laks gikk i forrige opp med hele 6,51 kroner kiloen, viser tall fra Akvafakta. Snittprisen gikk fra 60,56 kroner kiloen i uke 11 til 67,07 kroner kiloen i uke 12.

Les også: Kraftig hopp i lakseprisen

- Jeg må innrømme at prisene er rimelig heftige, jeg ble ganske overrasket da jeg så de. Men jeg har tro på at dette er toppen og at prisen vil stabilisere seg, sier Giskeødegård til kyst.no.

Nordea Markets opplyser at de tror lakseprisen vil ligge på rundt 50 kroner som snitt for 2016, og Giskeødegård tror ikke prisen vil gå noe høyere.

Gjennomsnittprisen for fersk laks har steget med hele 6,51 kroner kiloen den siste uken. Foto: Therese Soltveit

- Jeg tror vi har nådd pristoppen, men vi skal aldri si aldri. Prisen kan selvsagt bikke 70 kroner, men sannsynligheten er nok større for at prisen vil gå nedover. Det ville blitt en ny overraskelse dersom prisen bikker 70 kroner, sier han.

Sterk eller svak krone?

Valutaen er viktig å ta i betraktning når det gjelder laksepris påpeker analytikeren, og sier at situasjonen kan bli svært annerledes dersom den norske kronen styrkes.

- Med en svak norsk krone tåler markedet en høyere pris, men dersom den norske kronen styrkes, vil dette gjøre laksen enda dyrere for kundene ute, sier Giskeødegård til kyst.no.

Situasjonen i Norge i fjor med mye laks som ble tvangsslaktet før tiden på grunn av lusesituasjonen, og årets algeoppblomstring i Chile har ført til at markedet får mindre laks i år. Giskeødegård forventer 5-7 prosent mindre slaktet laks i verden i 2016.

Les også: Tidenes nest beste laksepris

- Det betyr at noen vil få mindre fisk. De som har høyest betalingsvillighet er kunder som kjøper stor laks til sushi/sashimi og disse importørene betaler mest for fisken. Prisene fremover vil vurderes etter de som vil betale mest, etterspørselsvikt av laks blir det nok hos de lavest betalende som kjøper norsk laks, spår analytikeren.

Han peker på land som Frankrike og Tyskland som prissensitive land, og særlig da røkelaks som en sensitiv vare i forhold til prisen.

- Algeoppblomstringen i Chile og en høy torskepris er faktorer som har ført til en fornyet sterk tro på å satse på sjømat, avslutter han.

- Ikke helt eple og eple

Swedbank analytiker Marius Gaard sier han tror lakseprisen vil ligge på 55-60 kr i Q2.

- Hva tenker du om laksepris utviklingen før og etter påske? 

- Det blir ikke helt eple og eple å sammenligne ukene, fordi påsken i fjor var to uker senere enn i år. Sammenlignet med «tilsvarende» uke i fjor er volumet lavere og derfor skyter prisene i været.

Analytikeren sier at når det er små volum så går laksen ut til den som betaler mest.

- Da sier det seg selv at noen mindre kjøpesterke ikke får. Når volumet kommer tilbake, vil prisene tilpasse seg, forklarer han. 

- Hvilke andre utsikter ser du når det gjelder lakseprisen?

Analytiker Marius Gaard i Swedbank mener lakseprisen vil holder seg rundt 54 kroner i 2016.

- Jeg tror på 54 kr for lakseprisen i 2016, sier Gaard som har Salmar som Swedbank`s funding aksje denne uken.