Økt hjemmekonsum, vekst i takeaway-segmentet og en gradvis gjenåpning av restaurantsektoren er årsakene til de positive tallene. Foto: Norges Sjømatråd

Tidenes beste første halvår for norsk sjømateksport

Eksportverdien av norsk sjømat har aldri vært høyere i et første halvår enn i 2021. I årets seks første måneder eksporterte Norge sjømat for 53,7 milliarder kroner. Det er en verdivekst på litt over 1 prosent, eller 646 millioner kroner, målt mot første halvår i fjor.

Publisert Sist oppdatert

 Til tross for en styrket norsk krone og at markedene fortsatt er preget av koronapandemien, er årets første halvår det beste noensinne for sjømateksporten målt i verdi. Sterk etterspørsel etter sunn, trygg og bærekraftig norsk sjømat er den viktigste årsaken til at vi opplever nok en eksportrekord, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.

Norsk sjømat er ettertraktet

- Dette er fantastiske nyheter for sjømateksporten. Ikke bare er vi langt foran det gode halvåret i 2019, dette er også tidenes beste halvår for sjømateksporten så langt. Selv ikke en verdensomspennende pandemi har satt en stopper for at det eksporteres mer sjømat fra Norge.

Det bør vi være stolte av. Men det kommer ikke av seg selv. Hovedforklaringen er at vi har en tilpasningsdyktig næring med flinke folk i alle ledd. Norsk sjømat er ettertraktet i utemarkedene og jeg har stor tro på at det vil komme enda flere muligheter for næringen når samfunnet åpner opp igjen for fullt, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Vekst i restaurantbesøkene

I koronapandemien har hjemmekonsumet av sjømat økt. Når restaurantene åpner igjen, kan det gi et ytterligere løft for sjømaten.

- I de markedene som gjenåpner ser vi en kraftig vekst i restaurantbesøkene, på et betydelig høyere nivå enn før pandemien. Det gjør oss optimistiske med tanke på fremtiden, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.

Sør-Korea øker mest

Det er eksporten til Sør-Korea som har hatt størst verdivekst i første halvår. Totalt er det en økning på 358 millioner kroner, til 1,9 milliarder kroner. Laks, makrell og kongekrabbe er de artene som har økt mest i dette markedet.

- Sør-Korea er et spennende vekstmarked og omfavner norsk sjømat som aldri før. I første halvår av 2021 har flere supermarkedkjeder kjørt store nasjonale kampanjer på norsk laks og makrell, noe som har bidratt til en kraftig vekst i etterspørselen. Økningen i sjømatsalget kommer både i butikk og i netthandel. Hos enkelte dagligvarekjeder utgjør netthandel av norsk makrell opp mot 30 prosent av omsetningen, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.

Laksevekst

  • Norge eksporterte 562 000 tonn laks for 35,3 milliarder kroner i første halvår.
  • Det er en økning i volum på 12 prosent.
  • Verdien økte med 416 millioner kroner, eller i overkant av 1 prosent, sammenlignet med første halvår i fjor.
  • Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks falt fra 64,96 kroner til 58,30 kroner per kilo.
  • Polen, Frankrike og USA var største mottakere av laks fra Norge i første halvår.
Eksportvolum av laks og ørret siste ti år per juni. Kilde: Sjømatrådet

- Italia er det største vekstmarkedet for laks i første halvår. Dette må ses i sammenheng med gradvise lettelser i tiltakene mot koronapandemien sammenlignet med situasjonen i første halvår 2020. Økt hjemmekonsum, vekst i takeaway-segmentet og en gradvis gjenåpning av restaurantsektoren er årsakene til de positive tallene, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Lakseeksporten i juni viser sterk positiv utvikling sammenlignet med samme måned i fjor:

  • Det ble eksportert 98 500 tonn laks til en verdi av 6,3 milliarder kroner.
  • Det er en økning i volum på 19 prosent.
  • Verdien økte med 596 millioner kroner, eller 10 prosent, sammenlignet med juni i fjor.

Nedgang for ørret

  • Norge eksporterte 25 000 tonn ørret for 1,6 milliarder kroner i første halvår.
  • Volumet falt med 20 prosent.
  • Verdien falt med 253 millioner kroner, eller 14 prosent, sammenlignet med første halvår i fjor.
  • Gjennomsnittspris for fersk hel ørret økte fra 54,30 kroner til 59,51 kroner i første halvår.
  • USA, Hviterussland og Ukraina var største markeder for norsk ørret i første halvår.
  • I gjennomsnitt var prisen for fersk ørret 1,21 kroner høyere enn for fersk laks i første halvår.

- Redusert produksjon er den viktigste årsaken til verdinedgangen for ørret. Volumnedgangen er også årsaken til at ørreten har en positiv prisutvikling sammenlignet med laks. Fersk ørret økte eksportprisen med 10 prosent i første halvår, mens fersk laks fikk redusert prisen med 10 prosent, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

I likhet med i første halvår var det også i juni en verdinedgang for ørret:

  • Det ble eksportert 4 900 tonn ørret til en verdi av 320 millioner kroner.
  • Volumet falt med 21 prosent.
  • Verdien falt med 11 millioner kroner, eller 3 prosent, sammenlignet med juni i fjor.

Les om utviklingen i eksport for andre arter her