Nyklekket yngel med plommesekk. Foto: Skretting/Bitmap.

- Tidlig ernæring er essensielt for riktig utvikling og vekst

For å gi fisken den beste starten, må man ivareta fiskens ernæringsmessige behov, samt ha kontroll på faktorer slik som vannkvalitet. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Skretting kickstartet det nye året denne uken med konferansen «Land i sikte» i Bergen. Å gi fisken en god start, var temaet Siri Tømmerås tok for seg under konferansen. Hun er fagsjef for fôr til landbasert oppdrett i selskapet. 

Konferansen var en fagdag for settefisk og landbasert produksjon, og temaet for årets arrangement på Bryggen i Bergen var startfôring.

Til Kyst.no sier Tømmerås at for å sikre at yngelen får en så god start som mulig, har Skretting utviklet et fôr som ivaretar yngelens behov etter at plommesekken er absorbert.

Siri Tømmerås, fagsjef for fôr til landbasert oppdrett i Skretting opplyser at for å få best til settefiskproduksjonen må man ha robust yngel, og tidlig ernæring. - Det er essensielt for riktig utvikling og vekst, påpeker hun. Foto: Skretting.

- Fôret bidrar til å sikre rask vekst, støtter utvikling av immunforsvaret og har en fysisk kvalitet slik at vannkvaliteten blir ivaretatt.

Bygge muskler og organer

Et viktig kriterie for å lykkes med settefiskproduksjon mener hun er robuste yngel, og tidlig ernæring er essensielt for riktig utvikling og vekst.

Tømmerås forteller at for vekst og utvikling i startfôringsfasen må fôret ha en ernæringssammensetning som bidrar til at fisken både utvider seg i form av å bygge muskler, i tillegg til at den skal utvikler seg i form av å bygge organer.

-  Det er derfor spesielt viktig med et fôr som er satt sammen av alle byggesteinene som yngelen trenger, påpeker hun. 

Immunforsvaret hos yngelen forklarer fagsjefen er lite utviklet, og derfor inneholder foret imunstimulanter. I tillegg er tarmsystemet underutviklet.

- Råvarene i fôret må derfor være tilpasset et underutviklet fordøyelsessystem, legger hun til.

Fokus på vannstabilitet

Fysisk kvalitet på pellet påpeker Tømmerås er like viktig som ernæringssammensetningen.

- En god ernæringssammensetning kan ikke kompensere for dårlig fysisk kvalitet. Derfor har vi ved produksjon av startfôr et høyt fokus på vannstabilitet av pellet for å redusere lekkasje fra pellet, samtidig som fordøyeligheten av næringsstoffene i fôret blir ivaretatt.

God vannkvalitet understreker hun, er essensielt for vekst i tidlig fase. 

Endring i fôringsadferd 

Skretting har den siste tiden sett en forbedret fôringsadferd, noe som er relatert til kvaliteten på pelleten og appetittvekkende råvarer.  

- Yngelen i denne fasen trenger fôr som er tilgjengelig i vannsøylen og saktesynkende, da de ikke er raske svømmere, sier hun avslutningsvis.