MDG ønsker å forby import av soya til dyrefôr. Foto: Skretting

Tror ikke MDGs soya-forbud vil virke

MDG vil beskytte regnskogen gjennom å forby import av soya til dyrefôr. Men brasiliansk ekspert på avskoging tror det kan gjøre mer skade enn nytte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det skriver NRK torsdag.

- Verdens tropiske regnskoger er sterkt truet av avskoging, og vi bidrar til dette ved å fôre dyra våre og fisken vår med importert soya, hovedsakelig fra Brasil, sier førstekandidat Ulrikke Torgersen i Rogaland MDG til NRK.

MDG vil ha et forbud mot import av soya til fôr fra 2025. Dette på tross av så å si all soya som importeres til Norge fra Brasil er sertifisert avskogingsfri. Kritikken har ikke stilnet av den grunn.

Torgersen mener importen indirekte bidrar til avskoging, fordi den er med på å øke den samlede etterspørselen etter soya i verden.

- Det øker presset på landbruksareal til å produsere soya til kraftfôr, sier hun til avisen.

Juliano Assunção har forsket på avskoging i Brasil. Han mener et forbud kan gjøre mer skade enn nytte.

Kyst.no har tidligere omtalt at det i Brasil nå blir tatt viktige grep for å sørge for at norske oppdrettere kan produsere laks fôret opp på avskogingsfri soya og fôr.

Oppdrettsnæringen påvirker utviklingen

Leif Kjetil Skjæveland, bærekraftansvarlig og samfunnskontakt i Skretting Norge har tidligere uttalt at laksesektoren nå blir den første matvaresektoren som har fått til en avtale om at de store brasilianske soyaselskapene skal bli avskogingsfrie, og WWF Brasil og Regnskogfondet betegner dette som historisk.

- Vi setter en ny global standard for bærekraft. Store internasjonale dagligvarekjeder som britiske Tesco og tyske Metro sier at dette reduserer risikoen for hele den brasilianske soyaindustrien. Da har vi fått våre leverandører til å ha én policy for alt de selger. Og vi påvirker hele utviklingen i Brasil. Dette er det motsatte av dobbeltmoral. Ingenting av dette ville vi fått til dersom vi hadde sluttet å kjøpe brasiliansk soya da kritikken stormet som verst.

- Når vi jobber med soya i Brasil, føler en seg ofte som en bitte liten fisk i en stor dam – og det er ikke alltid lett å tro at vi kan utrette så mye. Derfor er det utrolig inspirerende å se at det arbeidet vi har lagt ned virkelig fører til konkrete endringer, fortalte han.