Foto: Salmonexpert.

Usikkerhet rundt sjømateksporten til Indonesia fra og med 1. november

Indonesia innfører 1. november et nytt helsesertifikat for sjømat. Mattilsynet har ikke mulighet til å utstede dette sertifikatet. Inntil norske myndigheter finner en løsning med indonesiske myndigheter, er det usikkert om sjømat kan eksporteres til Indonesia etter 1. november.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Varer som er underveis med dagens sertifikat signert før 1. november, rammes ikke av kravet, melder Mattilsynet i en pressemelding. 

I henhold til det nye sertifikatet skal sykdomsfri status bekreftes ved at hver batch i eksportpartiet er prøvetatt for OIE-listede sykdommer. Kravet gjelder for sjømat av mottakelige arter for de listeførte sykdommene.

Norske myndigheter får bistand fra ambassaden i Jakarta i kontakten med indonesiske myndigheter. Så langt har ikke de indonesiske myndighetene gitt tilbakemeldinger på innspill og invitasjon til dialog om kravene i sertifikatet.

Det vil være mulig å få utstedt dagens sertifikat for eksport til Indonesia også etter 1. november. De som benytter seg av denne muligheten, gjør det på eget ansvar, siden det usikkert om varene slipper inn eller stanses i importkontrollen.