Stofnfiskurs anlegg på Island henter vann, både saltvann og ferskvann, fra borehull i lavasteinen. Dermed er det fritt for laksepatogener. Bildet er av stamfiskanlegget ved Vogar, beliggende mellom flyplassen Keflarvik og hovedstaden Reykjarvik. Foto: Stofnfiskur.

Vant leverandør-pris

Benchmark Genetics, Stofnfiskur vant i forrige uke prisen «Supplyer of the year».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prisen deles normalt ut under messen AquacultureUK i Aviemore i Skottland. Den ble somfølge av covid-19-pandemien ikke avholdt, men prisutdelingen Aquaculture Awards2020, ble i stedet sendt digitalt.

I klassen «Aquaculture Supllier of the year Award» var Benchmark Genetics, Stofnfiskur nominert sammen med Ace Aquatec (Predatorbeskyttelse), NAFC Marine Center (forskningsinstitusjon) og Gael Force Group (utstyrsleverandør).

Ifølge prisutdeler vant de for sin store satsing på biosikkerhet.

- Dette var uventet, men en fin ros til oss, sier CEO i Stofnfiskur, Jonas Jonasson.

Selskapet han leder har bygget seg opp til å bli storleverandør av rogn til Skottland, og har per i dag ca 72 % markedsandel. UK har i dag lite egenproduksjon av rogn, og det stilles strenge krav til patogenfrihet på rogn som skal importeres.

Jonas Jonasson er CEO i Benchmark Genetics-selskapet Stofnfiskur. Han er selvsagt glad for anerkjennelsen de får gjennom prisen. Foto: Stofnfiskur.

- Grunnen for denne store eksporten fra Island til Skottland var at en dag i juni 2019 ble all import av rogn til Skottland fra Norge stoppet. Det har med mangel på bekreftet ILA-frie soner i Norge ifølge EU-regelverket forklarer Jonasson.

Stofnfiskur på Island har derimot hatt ILA-fri sone i mange år og har gjennom årene bygget opp kapasitet.

- Dermed kunne vi fylle det hullet som oppstod for rogn i Skottland. Landet har vært et viktig marked for oss igjennom årene, og ettersom alle kjente oss fra før var det ikke så vanskelig og fylle opp for den manglende rognen fra Norge.

Han synes det er stas å motta prisen.

- Jeg må også bruke anledningen til å gi stor ros til staben her på Island, som gjennom årene har bygget opp en produksjonskapasitet for over 200 million rognkorn. Alt er produsert på land med sjø og ferskvann tatt fra patogenfrie borehull, slik at vi kan levere rogn hver eneste uke i året, sier han. Mengden de produserer er nok til å produsere over en halv million tonn laks.

Stofnfiskur ble kjøpt av Benchmark Genetics i 2014, sammen med oppkjøp av Salmobreed i Norge. Per i dag er de også de eneste som kan levere rogn utenfra til Chile, også på grunn av fravær av ILA.