Bilde fra bassengtesten. Foto: Viewpoint AS.

Vellykket bassengtest av Spidercage

Representanter fra Nova Sea, Aibel, Moss Maritime, Aqua Knowledge, Icon Systems og Viewpoint AS er denne uken i Wageningen i Nederland hos MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) for å teste ut konseptet Spidercage.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Oppdrettsmerden skal kunne opereres i åpent hav med både ytterbarriere og innerbarriere, skriver de i en pressemelding. Dette er regulert av et autonomt hiv system som ivaretar at innerbarriere not får mindre mekanisk påkjenning i dårlig vær.

Dette resulterer i bedre fiskevelferd og beskytter fisk utstyr og personell. Med en ytterbarriere som går 12 meter ned så vil dette også gi beskyttelse mot lus. Hele løsningen er energinøytral.   

4 Utviklingstillatelser

Konseptet som det er søkt 4 utviklingstillatelser til skal testes for bølgehøyder mellom Hs8 m og Hs11 m samt strømhastighet opp til 1m per sekund.

Daglig Leder i Viewpoint AS Kåre Olav Krogenes er svært fornøyd med testene så langt.

- Både den skalerte modellen og fasilitetene er svært bra og vi får med denne testen verifisert at konseptet vil fungere som tiltenkt selv på de mest utsatte lokalitetene sier Krogenes. Grunntanken i Spidercage prosjektet er at alle operasjoner kan gjennomføres med en autonom tankegang rundt drift, sier han.

Prosjektgruppen som er samlet i Nederland har ledende kompetanse på design og konstruksjon av offshore anlegg og havbruksanlegg.  Anlegget ligger veldig fint og har svært begrenset bevegelse selv i høye bølger uttaler Krogenes.

- Vi har stor tro på at produksjon av laks i denne type merder på eksponerte lokaliteter gir god fiskevelferd og sikre arbeidsplasser i en viktig kystnæring avslutter han.