Presenterte patentert teknologi:
– Ikke sett noe liknende
Helge Adam Egge og Sea Soul har vært i Oslo for å presentere sin teknologi for flytting av fisk for statssekretær Even Tronstad Sagebakken.
Til Kyst.no beskriver Egge møtet som positivt og konstruktivt, og han opplever at departementet viste reell interesse for løsningen til selskapet.
– Det var tydelig at de arbeider hardt med nytt regelverk for oppdrett i sjø, og de har invitert inn et fåtall selskaper de ønsker å høre mer fra. At Sea Soul er blant dem, ser jeg som en stor fjær i hatten, sier Egge fornøyd.
Ifølge ham ble både statssekretæren og rådgiverne engasjert under presentasjonen.
– De lyttet, noterte flittig og stilte de rette spørsmålene. Til slutt sa de rett ut at de ikke hadde sett noe konsept i nærheten av vårt, forteller han.
Vil løse bransjens største svakhet
Sea Soul har utviklet et system der fisken flytter seg selv – uten bruk av pumper. Prinsippet bygger på et motstrømsprinsipp med oksygenrikt vann, som gjør at fisken naturlig beveger seg mot friskere vann i stedet for å bli presset gjennom rør. Målet er å redusere stress, skader og dødelighet i forbindelse med håndtering og transport.
Egge mener dette kan bli en viktig del av fremtidens lukkede merder.
– Pumping av fisk er et stort velferdsproblem. Vi ser allerede at det blir sterkere krav og at et forbud kan komme. Sea Soul sin metode gir et naturlig og skånsomt alternativ, sier han.
Tre hovedutfordringer fremover
Egge peker på tre forhold som vil forme utviklingen i årene som kommer: pumping av fisk, som han beskriver som en stor kilde til skader og dødelighet, parasitter og lakselus som lettere kan håndteres i lukkede merder, og medisinbruk som forventes å komme under sterkere regulering.
– Vi må se det store bildet. For de som fortsatt har åpne merder, må det tenkes bredere. Det er ingen vei utenom at oppdrettet må bli mer kontrollert og skånsomt, sier Egge.
Ny regulering og strengere krav
Regjeringen arbeider nå videre med havbruksmeldingen og det blir stadig strengere krav til både anlegg og fiskevelferd, der målet er å få mer skjermet oppdrett av fisken.
Samtidig har nye velferdskrav allerede trådd i kraft fra høsten 2025, der lukket oppdrett gir tapt kapasitet tilbake.
– Myndighetene ønsker konkrete løsninger. Derfor er det gledelig at de nå ser på teknologi som faktisk tar utgangspunkt i fisken og dens naturlige atferd, sier han.
Neste steg
Etter møtet med departementet fortsetter Sea Soul dialogen med aktuelle samarbeidspartnere og investorer.
– Vi er i kontakt med en aktør som kjenner bransjen godt, og som har vist stor interesse etter at vi ble invitert til Oslo. Samtidig er vi åpne for dialog med andre som ønsker å bidra til å realisere prosjektet, sier Sea Soul-sjefen.
Han legger til at Sea Soul har sendt både bilder og videoer av systemet til departementet, og at responsen var positiv.
– De sa de ville se nærmere på det, og studere nettsiden vår. Vi opplever at vi ble tatt på alvor, sier Egge.
Brenner for god velferd
Kyst.no har også snakket med statssekretær Even Tronstad Sagebakken, som understreker at det er fint å se at velferd har vært så langt fremme i pannebrasken når Sea Soul har utviklet konseptet sitt.
– Selskapet er stolt av produktet sitt og de brenner for god velferd. Produktutvikling kan være en tid- og kostnadskrevende prosess, og det er viktig å ha tro på produktet sitt.
Sagebakken sier havbruksnæringen skal fortsette å utvikle seg, skape arbeidsplasser og verdier langs kysten, og legger til at produksjonen må skje innenfor bærekraftige rammer.
– Kunnskap om samspillet mellom biologi og teknologi blir stadig mer viktig under utvikling av ny teknologi. For skal vi ha en bærekraftig akvakulturnæring i fremtiden må miljøpåvirkningen bli mindre, og velferden til fisken bli bedre.
Statssekretæren sier det kan være ulike årsaker til at næringen ønsker å flytte fisk mellom lokaliteter i sjøen. Han påpeker at begrensninger på flytting fra myndighetenes side er i hovedsak begrunnet i smittevernhensyn, og all flytting av fisk skal godkjennes av Mattilsynet gjennom driftsplanene.
– Det gjør at næringen må tenke seg om et par ganger hvordan de disse operasjonene best kan utføres, avslutter Sagebakken.