I 2019 estimerer Norsk Ørret å produsere 650 tonn ferskvannsørret. Foto: Norsk Ørret.

Vil flerdoble ørretproduksjonen

Selskapet Norsk Ørret har fått innvilget en ny konsesjon til oppdrett av ferskvannsørret, og vil med denne flerdoble produksjonen i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er etter en lengre tids utredning at selskapet meddeler at de har blitt tildelt en akvakulturtillatelse for ørret og røye i Sirdalsvatnet i Sirdal, med en MTB på 650 tonn.

- Vi ser frem til å sette i gang dette nybrottsarbeidet i Sirdal, men forventer at det vil ta flere år å utvikle en rasjonell og lønnsom drift. Oppstart forventes gjennomført i løpet av første halvår 2017, forteller medeier Andreas Lindhom til kyst.no.

Dokumenterer produksjonen

Ifølge Lindhom er plasseringen av lokaliteten i Sirdal optimal for oppdrett av ørret.

- Norges nest største kraftverk holder til i vannet, som er hele fire mil langt og har snittdybde på 90 meter. Dette gir god vannutskiftning og gode forhold for ørreten, opplyser han.

Selv om de beregner noe tid til å få produksjonen i Sirdalsvannet lønnsom og optimalisert driftsmessig, har de i et drøyt år allerede skaffet seg erfaringer på området da de har oppdrettet en generasjon på en FoU-lokalitet.

Produksjonsleder Daniel Danielsen sier at fisken som de har fått frem ble akkurat slik de ønsket.

- Det har vært lite dokumentasjon på produksjon av ferskvannsørret så vi har gjennom generasjonen fått på plass mye av dette. Vi regner med å slakte 20 tonn årlig, opplyser Danielsen. 

Lokal merkevare

Ifølge selskapet skal de etablere tillatelsen basert på grunneieravtaler med Opplysningsvesenets fond og Sirdal kommune.

- Det vil bli benyttet avlsmateriale fra fiskestammene som finnes fra før i Sirdalsvatnet. Produksjonen vil markedsføres under merkevaren «Sirdalsørret», opplyser Danielsen til kyst.no.

Selskapet drar frem at de lokale pådriverne Sirdalsvekst og Listerfondet har støttet utredningsarbeidet som førte til konklusjonen om å igangsette søknad om konsesjon.

Danielsen skal sammen med Nils Steine og Rune Vatland få opp ørret-produksjonen.

- Slakt i 2017 beregner vi til 20 tonn. I 2018- 280 tonn og i 2019, 650 tonn, opplyser han.

Utenom Norsk Ørret produserer også Hardanger Fjellfisk ferskvannsørret. Sistnevnte har som mål å få opp produksjonen til 100 tonn de kommende årene.

Les også: Fjellørret-produsent utvider og øker produksjonen