Bjørn Sirnes i Water Linked vil løse knuter på tråden for havbruksnæringen og gjøre teknologien trådløs. Foto: privat.

Vil gjøre havbruksnæringen trådløs under vann

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bjørn Sirnes (52) startet i Water Linked oktober 2020 som CCO akvakultur, og kom fra stillingen salgssjef og group marketing manager AKVA group hvor han jobbet i 4,5 år. Han er utdannet med en Bachelor fra Handelshøyskolen BI og har div Master of Management program fra Handelshøyskolen BI Executive. 

Ville bli en del av havbruksnæringen

Sirnes har i hele sin arbeidskarriere direkte- og indirekte, jobbet med forretningsutvikling og produktutvikling i inn- og utland innenfor ulike teknologier.

- For ca. fem år siden prøvde jeg å se i glasskulen på hvordan framtiden kan bli i det store verdensbildet. Svulstig men sant. Jeg så da, som nå, at vi er på vei mot en verden som går på kompromiss med hele økosystemet. Behovet for lokale- og globale bærekraftige løsninger må komme, og det har jeg lyst til å være en del av. Fem år tilbake i tid hadde jeg ikke noe forhold til havbruk i det hele tatt, dvs, det var bare en fjern industri for meg. Jeg innså at laks som bærekraftig matprodukt, og havbruksnæringen generelt, har så mange kvaliteter at dette ville jeg være en del av, forteller han. 

I dag er 52-åringen ordentlig stolt over norsk havbruksnæring.

- Det har blitt en seriøs industri med flotte mennesker som virkelig gjør en forskjell. Det har vært viktig for meg å fortsette i bransjen av samme grunn, derfor passer det flott at Water Linked ønsker seg inn i havbruksnæringen.

- Våre mål er å forenkle havbruksnæringen av ulike sensordata og monitoreringer med bruk av ny smart høyteknologi som skal gjøre de ulike operasjonene tryggere, enklere og mer oversiktlige. Water Linked har bl.a. klart å «knekke støykoden» med bruk av egne algoritmer og frekvenser som kommuniserer trygt og sikkert selv i støyfulle undervannsmiljøer. Dette vil vi skal komme havbruksbransjen til gode, mener han. 

- Friske og raske skritt

I Water Linked skal 52-åringen jobbe med fremtidens trådløse undervanns sensorløsninger rettet inn mot havbruksnæringen. 

- Vi startet andre halvår av 2020 med friske og raske skritt. Tilbake i august talte selskapet syv ansatte, hvor ytterligere fem personer er ansatt før jul, hovedsakelig på R&D. Nå i januar er det i tillegg signert tre nye ressurser som også skal inn for å styrke vår utviklingsavdeling. Så momentet i denne første fasen er fokus på foredling og videreutvikling av Water Linked sin unike kjerneteknologi, hydroakustisk kommunikasjon under vann, sier Sirnes fornøyd.

Han har også jobbet som kommersiell rådgiver i Varme og Bad AS, eksport/ markedssjef og adm.dir. i Skeie AS, operasjonsdirektør i Cyviz ASA og som produksjonsleder laboratorium i Kodak.

Uten kabler og ledninger

Sirnes mener det er veldig spennende å få jobbe med en teknologi som kommer til å markere seg i havbruksnæringen i fremtiden.

- For havbruk ønsker vi å se en «undervannsverden» mest mulig uten kabler og ledninger. I de daglige operasjoner på et oppdrettsanlegg er det mye knoting og krøll med kabler som ligger rundt om og i merdene. I et oppdrettsanlegg er det mye «støy» som gjør det utfordrende å kommunisere under vann. Støy i denne forbindelsen er typisk luftblærer fra laks, mekanisk støy fra ulike maskiner og andre signaler. Mine ambisjoner er at Water Linked skal være den ledende produsent og leverandør innen sensordata som løser havbruksnæringens «knuter på trådene», sier han.

Når det ikke gjelder jobb, liker Sirnes å bruke fritiden sin på friluftsliv, fotografering og design. 

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Sjekk ut våre abonnement her