Gå til innhold
Annonse

Vil ikke avskrive mulighet for resistens også mot kalk

- Avlusning med brent kalk er genialt, fordi det vil være svært vanskelig for lusen å bli resistent, hevder enkelte. – Vær forsiktig med å avvise det, sier professor Frank Nilsen.

Annonse

Pål Mugaas Jensen

Kyst.no skrev i forrige uke om hvordan brent kalk testes ut som et mulig nytt avlusningsmiddel.

Så langt er resultatene veldig lovende, sa Pål Haldorsen, daglig leder i selskapet som står for uttestingen, Q Pharmaceuticals.

En av forskerne ved Havforskningsinstituttet som først kom på ideen, Hans Kristian Strand, sa han trodde nøkkelen til at det virker er at det oppstår en kjemisk reaksjon i fiskens slimlag som igjen påvirker lakselusen.

- Når kalken kommer i kontakt med slimet oppstår dannes det kalsiumhydroksid, som lekker inn i lakselusen og etser denne. Ennå vet vi det ikke sikkert, så dette er jo noe av det man jobber med å dokumentere, sa han.

Flere andre i næringen Kyst.no har diskutert den mulige nye avlusningsmetoden med, påpeker at ettersom effekten antagelig er forårsaket av en svært grunnleggende prosess, nemlig en pH stigning som etser hull i lusen, vil det antagelig vil være vanskelig for lusen å bli resistent mot behandlingsformen.

- Jeg har også tenkt som så at en så omfattende pH-stigning skal det være vanskelig å utvikle resistens mot – at det virker nærmest som en kule mellom øynene - men jeg har fått i retur at man sa noe tilsvarende om hydrogenperoksid i sin tid, men at lusa nå utvikler resistens mot dette stoffet, sier Hans Kristian Strand.

- Det vel forskes mer før vi kan si noe sikkert, sier han.

Pål Haldorsen i Q Pharmaceuicals ønsker ikke å kommentere resistensmulighetene før de har fått gjort alt av dokumentasjonsforsøk og eventuelt fått markedsføringstillatelse.

Professor i fiskesykdommer og leder av lusesenteret ved UiB, Frank Nilsen er derimot talevillig. Og han er skeptisk til en prediksjon om at lusen ikke vil bli resistent.

- Når det gjelder faren for resistensutvikling skal man være forsiktig med å avvise det, sier han i en kommentar til Kyst.no.

Han viser som Strand til at man har tatt feil om slike ting før.

- Mange tenkte at hydrogenperoksid var uten resistensfare også, sier Nilsen.

 Les også:

Nå er det bekreftet: Lus resistent mot hydrogenperoksid

Frykter lusen begynner å bli resistent mot hydrogenperoksid

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse