ASC mener oppdrett av atlantisk torsk har mange likhetstrekk med lakseoppdrett.
Foto: ASC
Torsk kan bli inkludert i sertifiseringsprogram
ASC inviterer til høring om utvidelse av artsspekteret til å inkludere atlantisk torsk
Aquaculture Stewardship Council (ASC) lanserte 20. mai en 30-dagers offentlig høring om inkludering av atlantisk torsk (Gadus morhua) i ASC sitt sertifiserings- og merkeprogram, ifølge en pressemelding
Den ideelle organisasjonen driver verdens ledende program for sertifisering og merking av ansvarlig oppdrettsfisk, alger og skalldyr
For å fasilitere rask tilgang til ASC-sertifisering ble atlantisk torsk i første omgang inkludert i ASC Laksestandarden v.1.4. Deretter vil torsken bli innlemmet i ASC Farm Standarden etter en overgangsperiode. ASC Farm Standarden vil bli obligatorisk fra og med mai 2027. Dette gir torskeoppdrettere samme tid til å tilpasse seg oppdaterte krav som oppdrettere av andre arter.
Ettersom kvotene for villfanget torsk fortsetter å synke og etterspørselen i markedet øker, spiller oppdrettet atlantisk torsk en stadig viktigere rolle i å møte den globale etterspørselen.
– Inkluderingen av torsk i ASC-programmet er et viktig steg for å møte markedsbehovet, samtidig som vi fremmer ansvarlig praksis i sektoren. Dette viser vår fortsatte forpliktelse til å skape reell endring i havbruksnæringen, sier ASC sin kommersielle direktør Willem de Bruijn.
Likheter med lakseoppdrett
Oppdrett av atlantisk torsk har mange likhetstrekk med lakseoppdrett, både når det gjelder produksjonssystemer og oppdrettsbetingelser. De grunnleggende prinsippene som ligger til grunn for lakseoppdrett er også relevante for torsk, og miljøpåvirkninger – som bruk av fiskemel og fiskeolje i fôr – er sammenliknbare for begge arter.
I Norge er begge artene underlagt de samme strenge reguleringene, noe som sikrer konsekvent miljømessig og operasjonell praksis.
Viktige områder
Høringen har som mål å samle innsikt om de spesifikke miljømessige og sosiale konsekvensene ved oppdrett av atlantisk torsk, og å vurdere om det er behov for ytterligere hensyn ved inkludering i ASC Laksestandarden v1.4.
Viktige moment som skal utforskes i høringen inkluderer målinger av Forage Fish Dependency Ratio (FFDR), indikatorer for lus, miljøpåvirkningen til smoltleverandører, og andre relevante parametere som kan gi mer innsikt i forhold til vurderingen av torskeoppdrett.
– Takket være likhetene mellom torske- og lakseoppdrett, kan vi gjennom denne tilleggsvurderingen til ASC Laksestandarden møte etterspørselen raskt og inkludere torskeoppdrettere i ASC-programmet allerede nå – før de tar i bruk ASC Farm Standard, sier ASC sin direktør for standarder og vitenskap, Michiel Fransen.
Selv om svar fra hele verden er velkomne, er ASC spesielt interessert i å høre fra aktører i Norge.