400 tonn laks skal ha gått tapt som følge av et uhell hos Atlantic Sapphire i Danmark. Foto: Atlantic Sapphire

Nytt uhell hos Atlantic Sapphire

Menneskelig svikt skal ha sørget for et nytt produksjonsuhell som vil koste Atlantic Sapphire tre millioner dollar på anlegget deres i Danmark.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapets foreløpige analyse indikerer at vedlikeholdsarbeid utført i filtreringssystemet forårsaket at vannkvaliteten raskt ble forverret, noe som resulterte i forhøyet dødelighet.

Selskapet oppgir at ca 400 tonn fisk (sløyd vekt) forventes å gå tapt som følge av hendelsen. Atlantic Sapphire skriver at fisken etter planen skulle slaktes i andre halvår av 2021, og det økonomiske tapet som følge av dette er estimert til å være på ca tre millioner dollar.

- Atlantic Sapphire forbedrer kontinuerlig sine prosedyrer for å sikre at alle handlinger som er tatt av røkterne ikke utgjør noen risiko for stabiliteten av systemene, og påvirker derfor fisken. Imidlertid endret en menneskelig feil vannstanden i RAS-systemet og tillot tidligere stillestående vann å strømme inn i tankene. For å minimere risikoen for at en lignende hendelse gjentar seg, har selskapet oppdatert driftsprosedyrerene, og slike endringer vil ta effekt umiddelbart, skriver de i meldingen.

Videre skriver selskaept at det aktuelle anlegget hadde en større stående biomasse enn i påvekstanlegget i USA. Danmark-anlegget var ikke delt inn to, fordi denne modifikasjonen ikke var praktisk mulig med anlegget fullt av fisk. Nå er denne modifikasjonen mulig og vil bli utført, noe som vil redusere virkningen av fremtidige dødelighetshendelser i systemet.

De 400 tonnene som forventes å gå tapt som følge av hendelsen utgjør 17 % av den totalte produksjonen i Danmark under et normalt produksjonsår.

Atlantic Sapphire-sjef Johan Andreassen skriver mandag på Twitter at selskapet har utrolig dyktige, lidenskapelige og dedikerte mennesker ansatt. 

- Vi har jobbet i årevis med å lære og forbedre oss, og oppnå ting få mennesker trodde var mulig. Vi vet at vi lager den beste laksen, og det vi gjør er ekstremt komplisert 24/7. Vi vil bevise det for verden!, skriver han.