Laura Braden presenterte forskning rundt resistens mot lakselus under Sea Lice Conference i Westport i Irland nylig.

Slik dreper Stillehavslaksen lus, kan forandre kampen mot lakselusen

Stillehavslaks som Coho kan kvitte seg med lakselus bl.a. ved å innkapsle den med huden. Canadiske forskere, deriblant vår egen skribent, Laura Braden, har nå studert genetikken bak denne egenskapen. -Å forstå dette forholdet mellom vert og parasitt hos coho, kan bety et paradigmeskifte for atlantisk laks og lus, mener førsteamanuensis Mark Fast ved Atlantic Veterinary College (AVC) på Price Edward Island i Canada.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den nye kunnskapen ble nylig presentert av postdoktor ved AVC, Laura Braden, både under Aquaculture Europe 2016-konferansen i Edinburgh og ved den 11. internasjonale Sea Lice Conference i Westport, Irland.

Braden som også skriver for Fishfarming Expert og Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no, har sammen med forskerkolleger ved AVC, samt Department of Fisheries & Oceans og Centre for Aquaculture Technologies prøvd å finne ut hvorfor noen arter av laks er mer motstandsdyktig mot lakselus enn andre.

- Noen arter av stillehavslaks, slik som Coho, er kjent for å raskt kunne kvitte seg med lus, bare dager etter smitte. Tidligere forskning ar vist at denne mekanismen inkluderer at verten mer eller mindre spiser parasitten ved å omslutte den av hudvev, men at de molekylære mekanismene bak dette ikke har vært kjent, forklarer Braden overfor Fishfarming Expert.

Fisken dreper lusen

Forskernes resultater tyder på at fisken ikke bare avviser lusen, men faktisk kan drepe dem.

Lakselus som er omsluttet av slim hos coho-laks. Foto: Laura Braden.

Bradens kollega, førsteamanuensis Mark Fast ved AVC, sier til Fishfarming Expert at det er viktig kunnskap som har fremkommet i studien.

- Det er få om noen legemidler som har vist den samme effekten på å redusere en lakselusinfeksjon slik som coho klarer. Derfor vil det å forstå dette verts-parasitt-forholdet, kunne bety et paradigmeskifte for atlantisk laks, sier han.

Nå forsøker gruppen å identifisere de molekylære veiene som er involvert i den motstandsdyktige responsen i coho-laks.

Samtidig vert-parasitt-respons

I forskningen har man tatt i bruk en helt ny teknikk der man analyserer den genetiske responsen både hos coho og lusen samtidig - kjent som "dual RNA-sekvensering". Verktøyet er i ferd med å revolusjonere hvordan forskere undersøker forholdet mellom verter og patogener.

- I stedet for å se bare på responsen til verten eller patogenet, kan vi med denne metoden se på samspillet mellom de to på nøyaktig samme tid, forklarer Braden

Hun mener det vil bli avgjørende å forstå hvordan resistente arter som coho er i stand til å raskt avvise parasitten, når det skal utvikles nye kontrollstrategier.

- Våre resultater tyder på at innen noen få dager etter smitte, skjer det en massiv oppregulering av flere kritiske immunresponser som sørger for å effektivt innkapsle lusen og drepe den, sier  Braden.

Hun forteller at i deres forsøk var det sjelden lusen overlevde. Etter å ha infisert hundrevis av fisk med tusenvis av luselarver, klarte bare håndfull av lus seg til pre-adult-stadiet.

-  Det er helt utrolig, disse fiskene er svært små, og vi gav dem mye lus, men det spilte ingen rolle. Mekanismen som er ansvarlig for dette er ekstremt effektiv, understreker hun.