«Echofeeding» tas nå i bruk på alle merdene på ytterligere en lokalitet; Krigsholmen, hvor Austevoll Melaks satte ut smolt i september 2020. Foto: Austevoll Melaks

Austevoll Melaks utvider til flere lokaliteter med innovativ fôringsløsning

Austevoll Melaks i Vestland fylke tar i bruk Bluegroves fôringsløsning «Echofeeding» på enda en lokalitet, etter å ha testet teknologien siden tidlig i 2019.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fôringsløsningen «Echofeeding» er utviklet av Bluegroves datterselskap CageEye. Det lettfattelige og digitale dashbordet gir til enhver tid de ansatte ved Austevoll Melaks nødvendig informasjon om hvor fisken står i merden og gir beskjed om fisken er sulten eller ikke. Austevoll Melaks har allerede brukt systemet på lokalitetene Klammerholmen og Holevik.

- Vi kan nå fokusere enda mer på fiskens helse og velferd, siden vi ikke trenger å bruke like mye tid på fôring, forteller Henrik Melingen, produksjonssjef ved Austevoll Melaks til Kyst.no.

Melingen sier de fortsatt holder et øye med kameraene til tider og sjekker at fôringen går riktig for seg, men har frigjort mer tid til andre gjøremål ved lokaliteten. Samtidig er de rimelig sikre på at fisken blir matet mer effektivt nå enn tidligere.

- Vi vil få bekreftelsen når vi er ferdig utslaktet mot slutten av året, men allerede nå ser vi at fisken vokser veldig godt. Vi hadde noen problemer med PD i sommer, men fisken kom seg fort, poengterer han.

Les også: Laksen spiser mer med autonom fôring

Optimalisert produksjon

«Echofeeding» tas nå i bruk på alle merdene på ytterligere en lokalitet; Krigsholmen, hvor Austevoll Melaks satte ut smolt i september 2020.

- Vi fôrer fra flåten ettersom vi ikke har egen fôringssentral. Med «Echofeeding» tar CageEye seg av fôringen for oss nå, i tett dialog med oss. Jeg er trygg på at teknologien bidrar til å forbedre og optimalisere produksjonen, sier Melingen.

CEO i Bluegrove, Bendik S. Søvegjarto, opplever at begge parter drar nytte av samarbeidet.

- Erfaringene fra Austevoll Melaks viser at fôringsløsningen som kombinerer hydroakustisk datainnsamling og programvare med kunstig intelligens, bidrar til mer bærekraftig sjømatproduksjon, sier Søvegjarto.

Dramatiske forbedringer

Austevoll Melaks forsøkte «Echofeeding» første gang i februar 2019 og har brukt løsningen flere steder siden, blant annet i alle merdene på lokaliteten Holevik siden oktober 2019.

- Fôr er en viktig kostnadsdriver i lakseoppdrett. Kan du fôre mer effektivt og samtidig redusere svinnet, utgjør det mye, sier Melingen.

- Målet vårt er å effektivisere produksjonen, og samtidig bidra positivt til selskapets økonomi, miljøet og fiskens helse og velferd. Bluegroves fôringsløsninger kan gjøre dette mulig, avslutter Melingen.