Se film om bærekraftsrapporten. Kilde: JC Selecta

Soyaselskapet CJ Selecta med bærekraftsrapport

Det brasilianske selskapet CJ Selecta, en av verdens største leverandører av soyakonsentrat til fiskefôr, har publisert sin nyeste bærekraftsrapport for året 2020.

Publisert Sist oppdatert

Dette er ifølge en pressemelding den andre bærekraftsrapporten selskapet lager, etter at de forpliktet seg til GRI-standarden (Globale Reporting Initiative) i 2019. Bærekraftsrapportens formål er å bidra til en mer ansvarlig og transparent verdikjede, som bidrar til bærekraftig dyrefôr i alle ledd.

- Som et resultat av at CJ Selecta og andre produsenters bærekraftsinnsats er ikke lenger soyakonsentrat vurdert som en risiko for regnskogen i Brasil, skriver de og viser til en en artikkel nylig publisert av Regnskogfondet.

Figur som viser selskapets CO2-utslipp. Kilde: JC Selecta.

Bakgrunnen for denne vurderingen er at disse soyaprodusentene forpliktet seg til å ikke handle soya som er dyrket på brasiliansk land som er blitt avskoget etter 2020. Dedikasjonen gjelder for hele virksomheten og alle deres produkter.

Dette har ifølge selskapet stor betydning for mange norske fiskeoppdrettere som bruker soyakonsentrat i sitt fiskefor.

Selskapet trekker også frem at det i bærekraftsrapporten fra selskapet kommer frem at CJ Selecta har redusert sitt utslipp av drivhusgasser, hovedsakelig relatert til CO2, med 1,84 prosent fra 2019 til 2020, der 2020 ble et produksjonsmesig ble et rekordår hvor de produserte 936 tusen tonn soyaprodukter (herunder samprodukter og mellomprodukter som raffinert olje og soyamel), opp 16,6 prosent fra 803 tusen tonn året før.

Drivhusgassene per produserte enhet gikk ifølge selskapet ned fra 0,0437 kg CO2 per kg konsentrat i 2019, til 0,025 kg i 2020.