Lakselus. Foto: Havforskningsinstituttet.

Lusetopp så langt i år

Innrapporterte lusetall for august måned viste en topp så langt i år.   

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge Barentswatch sin oppdatering innen fiskehelse viste årets siste sommermåned en forhøyning av antall lokaliteter over lusegrensen.

I uke 32 var hele 37 lokaliteteter over lusegrensen, flesteparten av disse i Midt-Norge og på Vestlandet. Av disse var 34 matfiskanlegg, to stamfiskanlegg og et av disse både mat-og stamfiskanlegg.

Status uke 32: lokaliteter over lusegrensen. Foto: Barentwatch.

Topp

Så langt i år er dette en topp, hvor 7 % av de innrapporterte lokalitetene er over grensen. Hvorvidt man får en ny topp på høsten gjenstår å se. Til sammenlikning hadde man på samme tidspunkt i 2017 et mindre antall lokaliteter over grensen.

For 2017 hadde man en topp på våren i april/mai med 41 lokaliteter over lusegrensen, og på høsten fikk man igjen se en økning av lokaliteter over lusegrensen, da i midten av september med 43 lokaliteter over grensen.

Minst i nord

Ifølge Barentwatch kan man se at det ikke var noe særlig lus i nord så langt for august måned. Nord-Norge opplevde en liten topp i uke 26 med 11 lokaliteter over lusegrensen, men jevnt over så langt for 2018 er det minst lus i de tre nordligste fylkene.