Brødskiver med sjømat. Foto: Norges sjømatråd.

Omega-3-bombe er barnas fiskefavoritt

– Makrell i tomat er «kongen» på brødskiva. Det er svært gledelig, for makrell i tomat er supermat og proppfull av omega-3 og D-vitaminer, sier Kari-Anne Johansen, leder for Fiskesprell i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Stadig flere barnehager serverer mer fisk til barna – og makrell i tomat er barnas fiskefavoritt. Kari-Anne Johansen er leder for det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell, som har som mål å gjøre fisk og annen sjømat mer tilgjengelig i barnehager og skoler. Spiser barn en brødskive med makrell i tomat daglig, dekkes behovet for omega-3.

– Makrell i tomat er «kongen» på brødskiva. Det er svært gledelig, for makrell i tomat er supermat og proppfull av omega-3 og D-vitaminer, sier Kari-Anne Johansen, leder for Fiskesprell i Norge, i en pressemelding fra Norges sjømatråd.

– Gledelig utvikling

En ny undersøkelse utført av Kantar TNS viser at 94 prosent av barnehagene serverer makrell i tomat til måltidene. Den folkekjære omega-3 bomben er godt likt blant barn i en alder der de trenger det mest. Fisk og annen sjømat inneholder viktige næringsstoffer for en kropp i vekst og utvikling.

– Flerumetta fettsyrer og D-vitamin er viktige bidrag for å utvikle hjernen og skjelettet i oppvekstårene. At svært mange barnehager tilbyr dette næringsrike pålegget til barn i vekstfasen er derfor svært gledelig, sier Johansen.

- Sammen for mer sjømat

Fiskesprell er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Norges sjømatråd, de norske fiskesalgslagene, Helsedirektoratet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning og fylkeskommuner over hele landet. Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke sjømatkonsumet blant barn og unge.

Barn og unge spiser generelt mindre sjømat enn anbefalt av helsemyndighetene, og går derfor glipp av viktige helseeffekter. Sett fra et helsemessig synspunkt vil det være gunstig hvis forbruket av fisk og annen sjømat øker, spesielt blant barn og unge. Et av tiltakene for å nå dette målet, er kurs for ansatte i barnehager, kommer det frem i pressemeldingen.

- Langsiktig arbeid

Mellom 12 000 og 13 000 ansatte fra 40 prosent av alle barnehager i landet har deltatt på kurs i regi av Fiskesprell siden oppstarten i 2007. Kursaktiviteten er organisert gjennom folkehelsenettverket i fylkeskommunene, der hvert fylke får tildelt midler for gjennomføring av kurs.

Målsettingen er å informere og inspirere barnehageansatte slik at barn får oppdage sjømat i måltidene. Det har vist seg å nytte, for undersøkelser viser at barnehager som har deltatt på Fiskesprell-kurs har økt fokus på kosthold og helse. De serverer mer sjømat både som pålegg, varmmat og på tur. Dette er viktig i et langsiktig perspektiv.

– Å stimulere barn til å like mange forskjellige smaker gir matglade barn, med et godt utgangspunkt for et variert kosthold også senere i livet, og god folkehelse på sikt. Vi oppfordrer derfor barnehager til å servere forskjellige typer fisk og skalldyr til barna, i kombinasjon med grønnsaker og andre typer variert tilbehør. Barns matvaner i tidlige år er viktige for hvilket kostholdsvaner de får som voksne, og her spiller barnehagene en nøkkelrolle, avslutter lederen for Fiskesprell.