- Tradisjonelt har man kjørt legemiddelbehandling mot lakselus i åpne merder med presenning rundt. Da har man sett at mange lus har overlevd og formert seg videre, og dermed spredd resistens. Det vil ikke skje ved bruk av Ectosan, siden all lusen samles opp i brønnbåten, sier Trond Williksen i Benchmark.

Tror på lang levetid for nytt lusemiddel

Administrerende direktør i Benchmark Trond Williksen tror det nye lusemiddelet de har fått markedsføringstillatelse har gode forutsetninger for å kunne leve lenge i bransjen før en resistensutvikling gjør det uvirksomt.

Publisert Sist oppdatert

Administrerende direktør i Benchmark Trond Williksen tror det nye lusemiddelet de har fått markedsføringstillatelse har gode forutsetninger for å kunne leve lenge i bransjen før en resistensutvikling gjør det uvirksomt.

Det ble før helgen kjent at Benchmark hadde fått markedsføringstillatelse av legemiddelverket for sitt nye lusemiddel Ectosan, som skal brukes i kombinasjon med rensemetoden CleanTreat.

Til VG/E25 påpeker nå administrerende direktør i Benchmark, Trond Williksen, at behandlingsformen har en fordel foran andre metoder som jo har medført resistens hos lusen.

– Man får ikke utvikling av resistens når ingen lakselus overlever behandlingen. Tradisjonelt har man kjørt legemiddelbehandling mot lakselus i åpne merder med presenning rundt. Da har man sett at mange lus har overlevd og formert seg videre, og dermed spredd resistens. Det vil ikke skje ved bruk av Ectosan, siden all lusen samles opp i brønnbåten, sier Williksen til avisen.

Forsiktig optimisme hos Sjømat Norge

I Sjømat Norge blir nyheten lanseringen mottatt ifølge E24 med forsiktig optimisme.

Fagsjef for miljø og helse i Sjømat Norge, Karoline Skaar Amthor, sier.oppdrettsnæringen har gjort seg til dels dyrekjøpte erfaringer gjennom årenes løp hva angår korrekt bruk av medikamenter for å bevare effekt mot lakselus.

– Denne erfaringen har gjort oss mer skjerpet og i stand til å ta bedre strategiske avgjørelser rundt fremtidig bruk av Benchmark sitt produkt og teknologi, så vel som eksisterende og fremtidige medikamenter og teknologier, sier Skaar Amthor.

Hun understreker at behandling mot sykdom aldri er løsningen på et problem, ei heller luseproblemet.

- Ethvert reduserende tiltak mot lakselus, herunder nye medikamenter, er ment for å brukes som et verktøy for å komme under de pålagte lusegrensene som gjelder til enhver tid, sier hun Skaar Amthor.