Rongen kom seg vel frem til Kina. Foto: StofnFiskur

Rognen trosser korona og finner veien til Kina

Stofnfiskur hf, som er et selskap i Benchmark Genetics, forteller at de i forrige uke gjennomførte vellykkede leveranser av øyerogn til flere kunder i Kina. Dette er den andre leveransen av rogn til Kina etter at Korona-krisen tok seg opp fra midten av mars måned.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Partiet, som bestod av nært 400.000 rognkorn, ble sendt fra Reykjavik den 16. april og ankom trygt i Beijing påfølgende dag.  Det ble foretatt en kvalitetskontroll ved ankomst, og deretter ble rogna distribuert videre innenlands og levert til tre forskjellige kunder av StofnFiskur. To av disse kundene driver med landbasert oppdrett i RAS-systemer og en tredje har mæroppdrett i innsjø. 

- Vi er veldig fornøyde med at logistikken har gått så greit, sier Robert Rúnarsson, Global Sales Manager i Benchmark Genetics. -Det er en utfordring å planlegge flyforsendelser i disse Korona-tider. Kanselleringer og endringer skjer på kort varsel. Heldigvis er det fortsatt daglige forbindelser mellom Island og Europa som gjør det mulig å få rogna videre ut i verden, sier han.

StofnFiskur har mange kunder spredd over hele kloden, og er største leverandør av rogn til den voksende landbaserte industrien. Denne type kunder er svært opptatt av biosikkerhet, og produksjonsmodellen til StofnFiskur gir tillit til at de ikke får inn uønskede patogener i RAS-anleggene gjennom rogna. På Island holdes stamfisken på land gjennom hele livssyklusen, og alt vannet i produksjonen kommer fra dype borehull som er helt frie for smittsomme patogener. Firmaets lukkede enheter har blitt godkjent av MAST (tilsv. Mattilsynet) på Island i henhold til OIE sin standard, og er den eneste rognprodusenten i Europa som har oppnådd dette. Nylig fikk StofnFiskur fornyet sitt sertifikat og er med dette fortsatt det eneste utenlandske selskap som kan levere rogn til Chile.

- Oppdrettsselskapene som driver fullsyklus landbasert produksjon stiller også krav om leveranser hver eneste måned i året, og det er vi stolte over å klare å etterfølge, avslutter Rúnarsson.