Stiller spørsmål ved Holmefjords habilitet

 I en lederartikkel i Bergens Tidende problematiserer avisen at fiskeridirektør Liv Holmefjord har eierinteresser i en næring hennes direktorat er satt til å forvalte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Fiskeridirektoratet bør gjøre som Oljedirektoratet: Ingen ansatte bør eie aksjer i næringen de er satt til å forvalte, skriver BT i lederen.

De mener Holmefjord har et problem ettersom mange oppfatter det som om hun, som politikernes øverste «kontrollsjef» for oppdrettsnæringen, sitter for tett på den selv. Diskusjonen om fiskeridirektørens habilitet har ifølge avisen fått ny aktualitet etter at 400 000 laks døde i to av selskapet Bolaks sine anlegg i Sævareidfjorden i Fusa.

Holmefjord eier selskapet P2H Invest, som igjen eier ca. ti prosent av AS Bolaks. Fiskeridirektørens selskap har tatt ut rundt 3,7 millioner kroner i utbytte fra i årene 2010 til 2014.

BT mener det ikke er grunn til å betvile at fiskeridirektøren har forhold seg formelt korrekt til Forvaltningslovens paragrafer om habilitet.

- Men dette handler ikke bare om hvorvidt en offentlig ansatt byråkrat handler partisk i stillingen sin eller ikke, men også om hvorvidt borgerne kan ha tillit til at vedkommende opptrer objektivt i alle sine oppgaver, skriver BT.

Les hele lederen her