Salmon Home no1. Foto: Nekton Havbruk.

Vellykket storsmolt produksjon i lukket merd

Nekton Havbruk skal denne uken sette ut sin første storsmolt produsert i deres lukkede betongmerd, og forteller om gode resultater. - Det har ikke vært noen slags problem siden vi satte ut fisken, sier daglig leder Rune Iversen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den lukkede betongmerden er den første av sitt slag, prosjektert og bygget i samarbeid mellom oppdretter, utviklingsselskapet Fishfarming Innovation AS og produsent Betonmast AS.

Nærmer seg målstreken

«Laksehjemmet» ble satt ut på lokaliteten Gullklakken på Smøla i juni 2016 og etter måneder med testkjøringer, kom 60 000 fisk på plass i midten av november. Rune Iversen som er daglig leder i Nekton Havbruk opplyser til kyst.no at fisken trives og vokser godt.

Rune Iversen, daglig leder i Nekton Havbruk sier de skal ta ut sin første smolt fra betongmerden denne uken. Foto: LinkedIn.

- Det har ikke vært noen slags problem siden vi satte ut fisken, hverken teknisk eller biologisk. Alt har virket som forventet.

- Skal dere snart flytte fisken ut i åpne merder?

- Ja, vi nærmer oss målstreken på denne første runden, og fisken skal overflyttes til åpne merder denne uken. Det skal da flyttes ca 55 000 smolt på ca 350 gram. 

Fisken kom sent ut i betongmerden, men tilveksten har ifølge Iversen vært som forventet, på tross av lave temperaturer gjennom vinteren.

Kyst.no meldte like før jul at det var ingen lakselus og se i den lukkede betongmerden, og Iversen opplyser at det er samme ståen nå.

- Vi har ingen lakselus i Salmon Home No.1, sier han fornøyd.

Laksen får god mosjon

I samarbeid med Nofima tar selskapet ut mange prøver på vannkvalitet og sirkulasjon.

- Det bekreftes av matforskningsinstituttet at vannkvaliteten er meget god. Det er veldig god sirkulasjon og vi justerer vannhastigheten etter fiskens størrelse, slik at den får god mosjon, sier Iversen.

Etter at de tømmer «betongmerden» for fisk, skal de vaske og klargjøre for nytt utsett i påvekstanlegget.

- Vi setter ut fisk igjen i april. Det vil da bli satt ut ca 100 000 stk mer smolt enn sist, forklarer Iversen.

Det er søsterselskapet Sagafisk som skal levere smolten.